Hlavní obsah

Plovoucí kravín proti uhlíkové stopě a dováženým potravinám. Chtějí ho v Číně i USA

Nizozemec bojuje proti uhlíkové stopě a špatné kvalitě dovážených potravin. Postavil plovoucí kravín.Video: Reuters

 

Reklama

V rotterdamském přístavu kotví třípatrový plovoucí kravín. Zvířata jsou krmena trávou z místních hřišť a rostlinným odpadem z místních výroben.

Článek

Nizozemský inženýr Peter van Wingerden se pokoušel přijít s řešením problému kvality potravin, stoupající hladiny moří a emisí skleníkových plynů. Proto vynalezl plovoucí kravín. Futuristická třípatrová stavba kotví v jedné části rotterdamského přístavu. Dojení krav i odklízení hnoje je tu plně automatizováno. Střecha zachycuje dešťovou vodu a plovoucí raft pokrytý solárními panely vyprodukuje 40 % energie, kterou farma potřebuje, uvádí agentura Reuters.

Místní krávy jsou krmené trávou z golfových a fotbalových hřišť v okolí, zbytky z místního pivovaru a bramborovými slupkami. Veškerá potrava pro skot je nakrájena, smíchána i dopravena přímo ke zvířatům roboticky.

Van Wingerden tak na jednom místě propojil nizozemskou specializaci na recyklování, stavění na vodě a automatizované zemědělství. Vynálezce věří, že jeho projekt, který byl zprovozněn v květnu a stál 3 miliony eur (zhruba 76 milionů korun), je budoucností v produkci potravin, které se budou vyrábět blízko jejich konzumentům – tedy přímo ve městech, díky čemuž se sníží uhlíkové emise produkované při přepravě.

Při dosažení cílového počtu čtyřiceti krav vyprodukuje farma 800 litrů mléka denně. Vyrobené produkty se pak prodávají na trzích v Rotterdamu a jejich nepasterizovanou verzi si mohou zájemci zakoupit přímo na farmě.

Projekt nizozemského inženýra zaujal celý svět. Již nyní mají o plovoucí farmu zájem v Singapuru, Číně nebo ve Spojených státech.

Reklama

Související témata:
Kravín

Doporučované