Hlavní obsah

Plumlovskou přehradu čeká rekonstrukce, poté odolá i desetitisícileté povodni

Reklama

Povodí Moravy příští rok zahájí další etapu rekonstrukce vodní nádrže Plumlov u Prostějova, která zajistí spolehlivý provoz tohoto vodního díla i v případě desetitisícileté povodně a prodlouží životnost díla.

Článek

Modernizace vodní nádrže Plumlov bude stát bezmála 31 milionů korun a zabere 1,5 roku. „Práce neovlivní průběh rekreační sezony na vodní nádrži ani funkce vodního díla,“ řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Stavební práce jsou naplánovány na bezpečnostním přelivu, vývaru a pravobřežním opevnění břehu. „Smyslem připravovaných opatření je bezpečné převedení extrémních povodní a prodloužení životnosti plumlovské přehrady. Po 80 letech bezproblémového provozu si nádrž tyto úpravy zaslouží,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Rekonstrukce bude zahájena příští rok na jaře a potrvá do podzimu 2022. „Průběh prací jsme velmi pečlivě naplánovali tak, aby nádrž mohla sloužit ke koupání a další rekreaci. Nádrž nebudeme vypouštět,“ řekl Gargulák. Výraznější pokles hladiny o tři metry Povodí Moravy plánuje až po ukončení rekreační sezony na podzim 2021. Hladina bude takto snížena tři měsíce.

Hlavní funkcí vodního díla Plumlov je snižování povodňových průtoků a nadlepšování minimálních průtoků říčky Hloučela v období sucha. Plumlovská přehrada byla kvůli čištění dna a opravě hráze v závěru roku 2009 vypuštěna a na podzim 2013 bylo po dokončení stavebních prací zahájeno její napouštění. Povodí Moravy do čištění dna a opravy hráze přehrady investovalo zhruba 270 milionů korun. Díky investici se zlepšila kvalita vody v přehradě.

Reklama

Doporučované