Hlavní obsah

Plzeň chce vybudovat varovný informační systém obyvatelstva

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Plzeň vybuduje příští rok moderní digitální akustický systém, který pokryje čtyři okrajové městské obvody varovným akustickým signálem. V případě ohrožení umožní také verbální informace.

Článek

Město osadí 218 hlásičů, součástí bude také zpracování digitálních povodňových plánů daných oblastí. Zastupitelé už schválili předfinancování projektu do výše téměr 11 milionů korun a podání žádosti o dotaci z evropského operačního programu Životní prostředí, řekl radní Vlastimil Gola (ANO).

Do první fáze záměru pokrytí celého města digitálním akustickým systémem se v letech 2021 a 2022 zapojí obvody Litice, Radčice, Malesice a okrajová část Valcha.

„Komplexní projekt varovného informačního systému řeší bezpečnostní politiku města. Jeho výsledkem bude zvýšená bezpečnost obyvatel a ochrana jejich zdraví a majetku,“ řekl Gola. Posílí akceschopnost krizových orgánů a zkrátí prodlevu při předávání nouzových informací občanům. „Využijeme ho hlavně při varování a informování obyvatel před hrozícím nebezpečím, při záchranných a likvidačních pracích a k provádění evakuace ze záplavových území a havarijních zón,“ uvedl. Systém umožňuje napojení na internetovou síť LORA provozovanou městem, která zajistí sběr dat z dané lokality, například environmentálních, hlukových a dalších libovolně volitelných.

„Pokud projekt uspěje, bude spolufinancován až ve výši 70 procent z celkových způsobilých výdajů, což by odpovídalo částce 7,45 milionu,“ řekl ředitel útvaru koordinace evropských projektů Erich Beneš. Zbylé peníze na projekt za odhadovaných 10,65 milionu korun půjdou z rozpočtu města a z fondu pro spolufinancování dotovaných projektů.

Reklama

Doporučované