Hlavní obsah

Plzeň po měsících dokončila rekonstrukci Solní ulice v centru

Foto: Getty Images

Plzeň.

Reklama

Po několikaměsíčních pracích Plzeň nyní dokončila kompletní rekonstrukci Solní ulice, která vede z centrálního náměstí Republiky do sadů Pětatřicátníků.

Článek

„Opravy tramvajové trati, chodníků, vozovky a inženýrských sítí v asi 200 metrů dlouhé ulici stála město 41,7 milionu korun,“ řekl náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Rekonstrukce ulice byla nezbytná kvůli špatnému stavu tramvajového tělesa. Opravy si proto od začátku července do poloviny září vyžádaly rozsáhlou výluku tramvají na linkách 1 a 2. Potom bylo třeba dokončit vozovku a chodníky. Město převzalo opravenou ulici v pátek.

„V Solní ulici jsme zrekonstruovali tramvajovou trať a zároveň byly vyměněny také inženýrské sítě, tedy vodovod, kanalizace a plynovod. V polovině září jsme pustili do Solní tramvaje. Poté do konce října zhotovitel předláždil vozovku i chodníky,“ popsal práce Vozobule.

Tramvajová trať je opravená v celé délce ulice od křižovatky s náměstím Republiky po křižovatku se sady Pětatřicátníků. V konstrukci trati město nově použilo místo velkoplošných panelů pevnou jízdní dráhu s pružným upevněním na plastových podkladnicích. „Namísto svršku z betonových panelů je dlážděný kryt kolejí, čímž dochází k vizuálnímu sjednocení povrchů tramvajové trati a vozovky. Pro zhotovení hmatných prvků pro nevidomé a slabozraké město použilo přírodní žulovou dlažbu,“ doplnila technická náměstkyně městské organizace Správa veřejného statku města Plzně Andrea Fojtíková.

Reklama

Doporučované