Hlavní obsah

Plzeňský kraj díky Unii zaplatí stovkám žáků z chudých rodin obědy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeňský kraj, který distribuuje evropské peníze v projektu Obědy do škol, letos eviduje opět vyšší zájem rodin ve vážné hmotné nouzi než v minulém školním roce.

Článek

„Podpoříme 29 škol, meziročně o šest více. Půjde o několik stovek dětí z mateřských i základních škol, loni jich bylo 200,“ řekla náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová. Výdaje projektu mají dosáhnout 2,82 milionu korun, loni činily 1,99 milionu korun. Z 85 procent je pokryje evropský operační program potravinové a materiální pomoci dětem ve vážné sociální nouzi, zbytek dá stát.

„Podpora jde výhradně sociálně slabým rodičům. Musí splnit parametry chudoby, tedy doložit, že jsou ve finanční tísni. Peníze jdou z operačního programu (FEAD), jehož vyhlašovatelem je ministerstvo práce a sociálních věcí,“ uvedla Bartošová. Děti od tří do 15 let dostanou obědy zdarma. Školám kraj výdaje s těmito obědy plně hradí celý školní rok.

V prvním roce 2017/2018 se zapojilo deset škol a kraj podpořil 33 dětí. O rok později to bylo 14 škol a 56 dětí, v roce 2019/2020 už 23 škol a 196 dětí. „Letos se zapojilo 29 škol, z toho 21 opakovaně a osm nově. Počet podpořených zatím neznáme, protože se vyhodnocuje hmotná nouze,“ uvedla náměstkyně.

O placení obědů požádají rodiče krajský úřad. Dotace kraj musí dostat, pokud rodiče doloží hmotnou nouzi. Podle Bartošové žádají vesměs školy městské a obecní, pouze jedna, jejímž zřizovatelem je kraj. Jde o Základní školu a Mateřskou školu pro zrakově postižené a vady řeči v Plzni. „Některé školy využívají i dary od fyzických osob, protože je tady ještě projekt Women for Women, charitativní projekt, který poskytuje finanční dary na obědy nejchudším dětem,“ dodala. Podle Bartošové čerpají dotace EU i jiné kraje, ale ne všechny.

Reklama

Související témata:

Doporučované