Hlavní obsah

Plzeňský kraj má koalici. Povede ho Mauritzová z ODS

Foto: Profimedia.cz

Ilona Mauritzová s předsedou ODS Petrem Fialou.

Reklama

Plzeňský kraj povedou v následujícím období STAN + Piráti s ODS + TOP 09. Koaliční smlouvu podepíšou ve středu.

Článek

V 45členném zastupitelstvu budou mít 25 křesel. „Po dnešním jednání jsme se přiblížili hranici stoprocentní jistoty,“ řekl ČTK bývalý hejtman, lídr a vyjednavač za STAN Josef Bernard. STAN s Piráty budou mít čtyři z devíti křesel radních, ODS a TOP 09 bude mít v radě pět míst včetně hejtmana.

„Také gesce radních a personálie už jsou definitivní,“ uvedl Bernard. Hejtmankou bude Ilona Mauritzová, jednička krajské kandidátky ODS, poslankyně a zastupitelka města Plzně. Má mít v gesci zdravotnictví. Bernard bude jejím prvním náměstkem, bude mít na starosti regionální rozvoj a životní prostředí a fondy EU. STAN získá náměstka pro dopravu, Piráti budou ručit za sociální věci a digitalizaci spolu s IT.

ODS bude mít dále náměstka pro ekonomiku, majetek a investice, kterým bude Pavel Karpíšek, senátor za ODS a starosta Vejprnic. Funkci hodlá vykonávat jako neuvolněný. Radním pro školství a sport bude Rudolf Salvetr, starosta Klatov, druhého největšího města v regionu. Turistiku a podnikání bude řídit Marcela Krejsová, dosavadní náměstkyně pro ekonomiku a pověřená hejtmanka. TOP 09 bude mít radního pro kulturu a památkovou péči, jímž se stane Marek Ženíšek.

„Dnes jsme doladili programové priority a některé právnické formulace. Odcházíme s tím, že je to definitivní verze, kterou ještě musíme projednat ve stranických orgánech. A pokud budou takto odsouhlaseny, tak ve středu opravdu můžeme podepsat koaliční smlouvu,“ uvedl Karpíšek. Podle informací ČTK by to mělo být v 18:00. Ustavující schůze nového zastupitelstva bude ve čtvrtek 12. listopadu od 10:00.

ANO získalo ve volbách 12 mandátů, ODS má 11 křesel, STAN a Piráti shodně po sedmi křeslech. SPD a ČSSD mají po třech zastupitelích, KSČM dva. Ještě před volbami vytvořila koalici ODS s TOP 09, po sečtení volebních výsledků se pak spojili STAN a Piráti.

Strany se dohodly na tom, že zruší všechny komise a naopak zvýší počet výborů, jichž bude 15. STAN a Piráti budou předsedat osmi z nich. Výbory budou mít místo dosavadních 17 jen 11 členů.

„Ilona Mauritzová už před volbami avizovala, že pokud bude zvolena hejtmankou, tak nebude znovu kandidovat do Sněmovny,“ uvedl Karpíšek.

Bernardovou programovou prioritou je adaptační plán kraje, který se má do roka vypracovat a pak postupně do deseti let rozpracovávat. „Tedy zadržování vody v krajině, kterou chceme navracet k normálu. Mají to i jiné kraje, my jsme trochu zaspali,“ uvedl. Nebudou se privatizovat nemocnice. „Chceme udržet jejich ztrátu do 300 milionů a snižovat ji,“ řekl. Nové vedení kraje se dohodlo, že se bude aktivně snažit získat 480 milionů Kč na stavbu regionální galerie. „Ale zároveň zpracujeme studii na využití budovy městských lázní v Plzni, kde bychom chtěli zázemí pro galerii, environmentální a informační centrum kraje,“ uvedl Bernard.

Sušickou nemocnici, která patří městu a hrozí jí úpadek, chce kraj zachovat a začlenit ji mezi šest krajských nemocnic. Dále plánuje zvýšit počet lůžek v sociálních ústavech o 150, dnes má kraj 12 domovech asi 2200 klientů. „A chceme vybudovat bezplatné poradenské centrum v oblasti právní a ekonomické pro lidi v exekuci a další pro oblast sociálních bytů, hlavně pro starosty,“ uvedl. Nemusí jít o úřad kraje, může to zajistit nezisková organizace. K řešení pandemie bude každý den zasedat zúžený krizový štáb jako na jaře. Bude kontrolovat strategické zásoby ochranných pomůcek a nastavovat opatření v ústavech a nemocnicích.

Reklama

Doporučované