Hlavní obsah

Plzeňský kraj nechá vyznačit cyklotrasu Brdská magistrála

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Plzeňský kraj vyčlení Klubu českých turistů (KČT) téměř 198.000 korun na zpracování projektové dokumentace a vyznačení nadregionální dálkové cyklotrasy.

Článek

Trasa povede z obce Žákava přes Spálené Poříčí k Padrťským rybníkům na hranici kraje v CHKO Brdy. Takzvaná Brdská magistrála poté bude pokračovat do středočeských Jinců a výhledově by měla díky aktivitě středočeských měst a obcí vést až do Prahy, řekl dnes ČTK náměstek pro dopravu Pavel Čížek (STAN).

„Cyklostezka Plzeň - Brdy byla jednou z našich priorit. Když vznikla CHKO Brdy, jediný přístup byl po poměrně úzké silnici první třídy do Brd, a to nebylo ideální. Domluvily se všechny obce po trase a postupně budovaly jednotlivé úseky,“ řekl. Některé úseky jsou ještě provizorní, na podzim by se měl podle Čížka základní tah Plzeň - Brdy už představit jako dokončený.

Cyklotrasa v úseku Žákava - Spálené Poříčí - Padrťské rybníky už je průjezdná. Není ale značena jednotným značeným. Po dohodě s KČT bude cyklistické propojení Plzeň - Brdy z centrálního cyklistického bodu ve Štruncových sadech v Plzni značeno jako nadregionální dálková cyklotrasa číslo 31, v Žákavě se oddělí Brdská magistrála, která bude pokračovat po samostatném tělese jako nadregionální dálková cyklotrasa číslo 315.

Reklama

Doporučované