Hlavní obsah

V dokumentech k velké razii figuruje i Faltýnek, policie popisuje jeho schůzky kolem Kapsche

Foto: Seznam Zprávy

Radnice Brna-střed byla celý čtvrtek zavřená.

Reklama

Po velké čtvrteční razii na řadě míst republiky, která se podle vyjádření policie týkala dvou samostatných případů, bylo obviněno devět lidí.

Článek

Ve všech případech jde o obvinění v kauze, která se týká veřejných zakázek na radnici městské části Brno-střed.

Ve druhém případu, kdy policie prověřuje podezření z korupce při zakázce na provoz mýtného systému, zatím obvinění nepadla. Policejní dokumenty, které přinesl deník Právo, však zase přinášejí podobné informace o tom, jak policie sledovala činnost předsedy Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje a hlavně místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

V brněnském případu padla obvinění z trestných činů účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. O návrhu na vazbu pro devět obviněných má státní zástupce rozhodnout v pátek.

Zjištění Seznamu o zakázkách na radnici Brno-střed:

V části, která se týká podezřeních kolem Kapsche, se z policejních dokumetnů ukázalo, že policie na případu pracovala dlouhodobě.

Policie podezřívá podle deníku Právo už zmiňované předsedu ÚOHS Petra Rafaje, místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a také ředitele české pobočky Kapsche Karla Feixe z toho, že ovlivňovali  tendr ministerstva dopravy na výběr mýtného.

Ze soudního příkazu k domovní prohlídce, z něhož deník Právo cituje, vyplývá, že  kriminalisté Národní centrály boje proti organizovanému zločinu sledovali Faltýnka, Rafaje a Feixe od podzimu 2017. Pracují s verzí, že trojice se domlouvala na postupech, které by zajistily firmě Kapsch další provozování mýtného systému. To ale nevyšlo, zakázku nakonec získalo konsorcium Czech Toll/Sky Toll.

Detektivové podle Práva zaznamenali mimo jiné Faltýnkovy schůzky z listopadu 2017 v brněnských hotelích – v hotelu Holiday Inn, kde se sešel z ředitelem Kapsche Feixem a pak v hotelu Voroněž, kde se místopředseda ANO setkal se předsedou ÚOHS Rafejem.

Podle policie na první schůze se Faltýnek s Feixem dohodli, že vrcholný politik hnutí ANO pomůže u Rafaje ovlivnit postup ÚOHS ve prospěch společnosti Kapsch.

Lidé se na radnici nedostali

Oba případy spojuje postava radního, někdejšího místostarosty a člena dozorčí rady státního podniku ČD Cargo Jiřího Švachulu (ANO). Toho policisté zadrželi. Švachula působí podle serveru Lidovky.cz na ÚOHS jako člen rozkladové komise pro dohled nad zadáváním veřejných zakázek v Brně.

Radnice Brna-střed byla celý čtvrtek zavřená. Zásah tam trval do pozdního večera a není jasné, zda bude dnes fungovat normálně. Policie na úřadu hledala dokumenty, není ale zřejmé, čeho přesně se zásah týká, řekl ČTK tajemník radnice Petr Štika. Policisté zasahovali také ve Správě nemovitostí v Měnínské ulici, která pod radnici spadá.

Reklama

Související témata:

Doporučované