Hlavní obsah

Po neúspěchu ve volbách se vedení Svobodných rozhodlo rezignovat

Vedení Svobodných po neúspěchu ve volbách rezignuje.

 

Reklama

Vedení Strany svobodných občanů, která se ve sněmovních volbách neprosadila, se rozhodlo rezignovat. Členové Republikového předsednictva Strany svobodných občanů v čele s Petrem Machem tak opustí své funkce k 18. listopadu, v den zvolení nového předsedy.

Článek

Předseda Svobodných Petr Mach, který kvůli snaze o zvolení do Sněmovny opustil křeslo europoslance, zvažuje, že už na místo stranického šéfa v listopadu kandidovat nebude.

„Ať už se rozhodnu jakkoli, leží mi budoucnost Svobodných na srdci a chci být politicky aktivním členem strany i nadále,“ uvedl Mach. Kromě něj rezignovali místopředsedové strany Josef Káles, Jiří Kubíček, Terézia Mlýnková Išková a Radim Smetka.

Svobodní o víkendu získali 1,56 procenta hlasů a neprobojovali se tak do Sněmovny. Jako jediní z neparlamentních stran ale získali více než 1,5 procenta hlasů, a tím i nárok na státní příspěvek za získané hlasy.

Podle stanoviska odstupujícího předsednictva je však volební výsledek pro Svobodné jednoznačným neúspěchem, ze kterého strana musí vyvodit důsledky a ponaučení. „Přesto jsme přesvědčeni, že program Svobodných je výjimečný, má trvalou hodnotu a má smysl ho prosazovat pod značkou Svobodných i nadále,“ uvedlo předsednictvo ve svém usnesení, v němž poděkovalo příznivcům za volební podporu.

Pro Svobodné o víkendu hlasovalo 79 229 voličů, což znamenalo zisk 1,56 procenta hlasů. Z ostatních neúspěšných stran se přes jedno procento hlasů dostali už jen zelení. Získali 1,46 procenta, tedy polovinu předpokládaných hlasů. Jejich předseda Matěj Stropnický na funkci hned po volbách rezignoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované