Hlavní obsah

K hromadné otravě ve Frýdlantu přibyl další pacient. Všechny případy spojuje narkóza

Podle mluvčího liberecké nemocnice jsou pacienti mimo přímé ohrožení života.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Krajská nemocnice v Liberci přijala několik lidí s otravou krve. Tito pacienti podstoupili v minulých dnech operační zákroky v soukromé nemocnici ve Frýdlantu.

Článek

Případ hromadné otravy krve, s níž leží v liberecké nemocnici pacienti léčení v minulých dnech v soukromé nemocnici ve Frýdlantu, se rozrostl o další případ.

Podle náměstka libereckého hejtmana Přemysla Sobotky, pod kterého spadá zdravotnictví, už kraj registruje devět postižených pacientů.

Náměstek Sobotka také Seznamu řekl, že lékaři mají podezření, že problémy spolu pacientů souvisejí – všichni postižení byli ve Frýdlantu uvedeni do narkózy.

„Všichni pacienti si anestezií prošli. Přístroj je ale certifikovaný. Příčina se tak ještě zjišťuje,“ uvedl Sobotka.

Tuto informaci potvrdilo i Ministerstvo zdravotnictví. „Jako jedna z pravděpodobných příčin se nyní jeví kontaminace či závadné složení anestetika, které je v tuto chvíli vyšetřováno Státním zdravotním ústavem na bakteriologii a toxikologii,“ uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. Zároveň jsou ale podle ní v rámci epidemiologického šetření prověřovány i další možné příčiny.

V Krajské nemocnici v Liberci byl kvůli případu zaveden částečný krizový režim.

„Museli jsme povolat personál, odložit plánované operace napříč nemocnicí a staráme se o tyto pacienty,“ popsal mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

Frýdlantská nemocnice pak uzavřela operační sál. Zůstane to tak do doby, než bude známa příčina otravy. „Nic podobného se v Nemocnici Frýdlant dosud nestalo,“ uvedla mluvčí frýdlantské nemocnice Dita Fuchsová.

I podle ní před všemi operacemi prošly přístroje i podávané látky standardními testy. „Po kontrole odbornou firmou již víme, že přístroje byly zcela v pořádku,“ řekla mluvčí.

Nemocnice Frýdlant patří od roku 2013 do skupiny EUC (dříve Euroclinicum) a dlouhodobě se potýká s nedostatkem lékařů. V roce 2015 kvůli tomu uzavřela lůžkové interní oddělení a přeměnila ho na lůžka následné péče.

Od dubna 2016 přestala v nemocnici fungovat akutní interní ambulance a od letošního července nezajišťuje ani pohotovostní službu. Ještě před pěti lety mělo zařízení 126 lůžek, dnes jich zůstává 80, z toho 35 je akutních a 45 následné péče.

Liberecký kraj chce nejpozději do konce června 2019 Nemocnici Frýdlant převzít, a zajistit tak zdravotní péči pro zhruba 25 000 obyvatel Frýdlantského výběžku.

Reklama

Související témata:

Doporučované