Hlavní obsah

Po papíru nebo lahvích začne Praha recyklovat i hliníkové kávové kapsle

Foto: Unsplash

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pražané dostanou možnost třídit nejen papír, plast nebo sklo, ale nově také hliníkové kapsle z domácích kávovarů.

Článek

Do kontejnerů s tříděným odpadem začnou Pražané odhazovat také použité kávové hliníkové kapsle. Na nádobách určených k vyhazování kovových odpadů, kam bude možné kapsle vysypat, se objeví informační samolepky.

Město tedy umožní sběr kapslí ve svých kontejnerech na tříděný odpad a následně jej vyfakturuje výrobci.

V souvislosti s evropskou legislativou, která se zabývá takzvanou cirkulární ekonomikou a jejíž zasazení do tuzemských poměrů nyní řeší český Parlament, budou zavedená nová pravidla a recyklační cíle i pro jednotlivé materiály. Jednou z novinek bude i zavedení recyklačních cílů pro hliník, který nebyl dosud samostatně měřen a byl zahrnovaný úhrnně mezi kovy.

Jedním ze zdrojů tohoto kovu jsou i hermeticky uzavřené hliníkové kapsle, které kávu chrání proti vnějším faktorům.

Pražští radní dnes proto schválili návrh na uzavření dohody o spolupráci mezi hlavním městem a společností Nestlé. Právě Nestlé je jedním z největších výrobců hliníkových kapslí. „Uzavřením této dohody bude umožněno občanům odložit i použité hliníkové kapsle, čímž se podpoří jejich využití v rámci cirkulární ekonomiky,“ uvedl magistrát.

„Spolupráce se soukromými firmami je pro naplnění našeho klimatického závazku zásadní. Věřím, že to je inspirace i pro další firmy,“ řekl náměstek primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček.

V České republice je možné kapsle odevzdat do recyklačních boxů umístěných v prodejnách kávy Nestlé nebo využít sběrný systém prostřednictvím kurýrní služby při doručení nové objednávky kapslí. Následně jsou kapsle odváženy k rozdrcení, kdy použitá káva je využívána jako hnojivo a očištěný hliník se po recyklaci vrací zpět do výroby v souladu s principy cirkulární ekonomiky.

„Uzavřením dohody o spolupráci nevznikají Praze žádné náklady, jedná se o zcela bezplatnou formu spolupráce,“ dodali radní.

Pražané mohou již nyní třídit kromě papíru, skla, plastů a krabic od mléka či džusů také plechovky. Loni vytřídili 421 tun plechovek, což je o asi 159 tun více než v předešlém roce.

Reklama

Doporučované