Hlavní obsah

Po povinném očkování trpí ročně tisíc dětí. Jen pěti hodlá stát zaplatit odškodné

Ministerstvo chce odškodnit jen několik nejvážnějších případů.

 

Reklama

Až tisícovka dětí ročně má podle poslance Jana Farského problémy po očkování. Navrhuje, aby jim stát platil odškodnění. Jenže Ministerstvo zdravotnictví chce náhradu dávat jen několika vážně postiženým dětem ročně.

Článek

Sněmovna bude ve středu hlasovat o návrhu poslance Jana Farského (STAN), aby stát odškodnil děti se zdravotními následky po očkování.

„Těch případů je ročně kolem tisíce. Takže to není plošný problém, ale je to příběh tisíce rodin,“ vysvětluje poslanec. Jako možné následky jmenuje například zpomalení vývoje řeči či motoriky, dušnost nebo bronchitidu.

Pokud zákon projde, Ministerstvo zdravotnictví sestaví tabulku obvyklých vedlejších účinků očkování a ceník odškodného.

„Obrátíte se na Ministerstvo zdravotnictví se zprávou od lékaře o tom, že tyto potíže nastaly. A oni vám přiřknou nějaké odškodnění, nebo to neuznají a odmítnou vás,“ dodává Farský.

Momentálně musí rodiče prokazovat, že problémy jejich dítěte skutečně způsobilo očkování. Podle Farského by to mělo být přesně naopak.

„V Evropě je to běžné. Odškodnění se v zahraničí pohybuje v desítkách tisíc korun, kromě opravdu vážných až fatálních případů, tam jsou částky vyšší,“ dodává Farský.

Ministerstvo: Odškodníme pět dětí ročně

Že by stát měl za následky povinného očkování převzít odpovědnost, konstatovaly i české soudy. Podporuje je i část pediatrů, protože by to podle nich zvýšilo důvěru veřejnosti v očkování.

Jenže Ministerstvo zdravotnictví Farského návrh nepodpoří. Připravuje vlastní, údajně lepší. Ten by ale odškodnil jen nepatrné množství dětí.

„Do roka by mělo dojít k odškodňování zhruba pěti osob. Určitě to nebude tak, že někdo bude mít zvýšenou teplotu a dostane odškodnění. Je to určitě jen u skutečně závažných stavů,“ vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Konkrétní vedlejší účinky a výši odškodnění ministerstvo teprve připravuje. Inspirovat se chce v evropských zemích i v USA. Podle Prymuly by také měla na ministerstvu vzniknout odborná komise, která bude případy posuzovat.

Náměstek ale přiznává, že tato vláda už se zákonem vůbec zabývat nebude. „Se změnou vlády po volbách veškeré normy končí. V tuto chvíli už to nemá smysl do vlády dávat," uvedl Prymula. A není jasné, jak s návrhem po volbách naloží nový ministr.

Reklama

Doporučované