Hlavní obsah

Po šesti letech se vrátil hladomor, hrozí až milionu lidí

Až polovina jihosúdánské populace potřebuje naléhavě pomoc. Milion lidí je na pokraji hladomoru.

 

Reklama

Vláda Jižního Súdánu spolu s OSN potvrdila v zemi hladomor. Trpí jím sto tisíc lidí, další statisíce jsou na jeho pokraji.

Článek

Více než sto tisíc lidí žijících v Jižním Súdánu trpí hladomorem. V pondělí to potvrdila tamní vláda spolu s OSN. O hladomoru v oblasti se diskutovalo již v minulosti. Jižní Súdán je ale první zemí, která krizovou situaci skutečně potvrdila. Po šesti letech je to celosvětově poprvé, co se nedostatek jídla dostal na rizikovou úroveň.

Humanitární krizi v chudém africkém regionu způsobila především občanská válka. Vedle ní ale i další okolnosti jako například vysoké ceny potravin nebo dlouhodobé sucho a s ním spojená mizerná zemědělská produkce.

Nedostatkem potravin trpí 42 procent jihosúdánského obyvatelstva. Hladomor se tak může rozšířit, na jeho pokraji je asi milion lidí.

Hladomor dnes oznámilo několik částí Jižního Súdánu. Sto tisíc lidí čelí vyhladovění, téměř pět milionů naléhavě potřebuje pomoc.

Vláda prezidenta Salva Kiira blokuje dodávky potravinové pomoci do některých oblastí, upozornili podle tiskové agentury AP představitelé OSN. „Tento hladomor způsobili lidé," sdělila ředitelka Světového potravinového programu (WFP) v Jižním Súdánu Joyce Luma. „Naše nejhorší obavy se naplnily," řekl ředitel Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) v Jižním Súdánu Serge Tissot.

Vážnému nedostatku potravin a riziku smrti může v nadcházejících měsících čelit až polovina z celkového počtu zhruba 11 milionů obyvatel země. Těžce podvyživených a v ohrožení života je i přes 250 000 dětí, oznámil šéf Dětského fondu OSN (UNICEF) v Jižním Súdánu Jeremy Hopkins.

Jižní Súdán sužoval hladomor už v roce 1998, kdy země bojovala za nezávislost na sousedním Súdánu. Tehdy v důsledku podvýživy zemřelo až několik stovek tisíc lidí.

Nejmladší stát světa Jižní Súdán je zmítán etnickým násilím takřka od svého založení v roce 2011. V prosinci 2013 v zemi vypukla občanská válka. V srpnu 2015 dosáhli znepřátelení politici Salva Kiir a Riek Machar dohody o příměří, boje v Jižním Súdánu ale pokračují. V důsledku násilností přišly o život desítky tisíc lidí a více než dva miliony lidí opustily své domovy.

Reklama

Doporučované