Hlavní obsah

Po spojení se Starosty si lidovci myslí i na svazek s TOP 09. Bez Kalouska

Co se to děje u lidovců? O víkendu rozhodnou, jestli v čele zůstane Bělobrádek a zda se spojí se Starosty. Ale - co chystá tajemný rival Čunek?

 

Reklama

Pavel Bělobrádek, který o víkendu obhajuje post v čele KDU-ČSL, sází na postupné stmelení roztříštěné politické scény.

Článek

Čtyřicetiletý Pavel Bělobrádek, který se před sedmi lety stal jen náhodou předsedou KDU-ČSL, si chce o víkendu na stranickém sjezdu prosadit volební koalici s hnutím Starostové a nezávislí. Chce tím vytvořit lákavou nabídku pro voliče, kteří nevědí, koho v říjnu volit.

„My v KDU-ČSL už máme plné zuby být tím poštěkávajícím šestiprocentním ratlíkem. Tím jazýčkem na vahách, který je sociálním svědomím pravicových vlád a zodpovědným prvkem v těch levicových vládách. Nás už to nebaví. Chceme být vůdčí, rozhodující silou,“ vysvětluje Bělobrádek ambice.

Aby zvýšil šance na takový volební úspěch a sám mohl kandidovat na premiéra, prosazuje právě spojení se Starosty.

Bělobrádek dobře ví, že značka KDU-ČSL má své limity a není reálné, aby sama dosáhla úspěchu. Pro někoho jsou to pořád ti „vypočítaví" lidovci, kteří vždy chtějí být u toho. Jiným zase v názvu vadí slovo „křesťanská“, vždyť Česko je jedna z nejsekularizovanějších zemí Evropy.

Bělobrádkovy plány, jak zjistila redakce Seznam Zprávy, jsou ovšem ještě daleko větší. Šéf KDU-ČSL bere spojení se Starosty jen jako první krok. Do budoucna uvažuje také o volebním spojenectví s TOP 09. Má to však podmínku - v jejím čele už nebude Miroslav Kalousek.

„Všem našim lidem říkám, že klidná síla se probudila a chce víc, než dál sedět v koutě,“ říká Bělobrádek. Volá po dalším spojování a varuje před roztříštěnou politickou scénou, která umožňuje vznik populistickým (Babiš) a extremistickým hnutím (Okamura).

Více ve videu nahoře v pořadu Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího.

Reklama

Doporučované