Hlavní obsah

Po stížnostech na výpadky stát prodloužil termín žádostí pro COVID nájemné

Foto: Seznam Zprávy

Ministerstvo prodloužilo příjem žádostí do druhé výzvy programu COVID nájemné do 29. ledna.

Reklama

O podporu z druhé výzvy programu COVID nájemné mohou zájemci žádat až do 29. ledna. Ministerstvo průmyslu a obchodu lhůtu prodloužilo poté, co si lidé stěžovali na špatně fungující informační systém.

Článek

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) prodloužilo příjem žádostí do druhé výzvy programu COVID nájemné do 29. ledna, tedy o osm dní. Původně měl končit ve čtvrtek. Na Twitteru to ve středu uvedl šéf MPO Karel Havlíček (za ANO).

Stalo se tak poté, co si zájemci stěžovali na špatně fungující informační systém, prostřednictvím kterého se žádosti podávají. Problémy s přihlášením měla například Iva Křečková, jednatelka cestovní agentury Royal Tour. „Přihlašovala jsem se poprvé v jedenáct hodin. Od té doby jsem to zkoušela více než dvacetkrát a doteď se mi o pomoc nepodařilo zažádat,“ popsala dříve.

Ministerstvo totiž v pondělí spustilo přihlašování do programu COVID gastro souběžně s probíhající druhou výzvou COVID nájemné, a tak docházelo k přetížení systému. Informační systém byl následně podle informací MPO posílen.

Podle reakcí na Facebooku MPO však problémy s přihlašováním přetrvávaly. „Už několik dní se nelze přihlásit do systému pro podání žádosti o COVID nájemné. Ať vláda prodlouží lhůtu pro podání žádosti, nebo zprovozní portál,“ stěžovala si ještě ve středu ráno jedna z žadatelek o podporu.

Příjem žádostí do druhé výzvy programu COVID nájemné začal 21. října. Stát jejím prostřednictvím podnikatelům zasaženým v souvislosti s pandemií koronaviru a vládními opatřeními přispívá 50 procent na komerční nájem za třetí čtvrtletí. MPO k úterku evidovalo zhruba 41 000 žádostí za 3,3 miliardy korun. Podnikatelé k tomu datu dokončili a podali asi 31 200 žádostí za 2,8 miliardy korun, z nichž resort schválil 74 procent žádostí v objemu 2,2 miliardy korun. Zamítl k 19. lednu 109 žádostí za 7,9 milionu korun.

MPO ve středu posunulo také začátek příjmu žádostí do třetí výzvy z 22. ledna na 1. únor s ohledem na plánované zvýšení limitu čerpání z veřejné podpory, tzv. dočasného rámce, Evropskou komisí.

U třetí výzvy bude stát znovu přispívat polovinu na nájem, tentokrát za poslední kvartál loňského roku. Rozšíří se okruh žadatelů o otevřené provozy s propadem tržeb za čtvrté čtvrtletí alespoň o 66 procent. Dále úředníci nebudou posuzovat spřízněnost osob. Nájemce a pronajímatel ale nesmí být totožná osoba. Na třetí výzvu, stejně jako na druhou, vláda vyčlenila tři miliardy korun.

Na program COVID nájemné, stejně jako na další dotační tituly připravené v souvislosti s pandemií, se vztahuje tzv. dočasný rámec Evropské komise. Jedná se o maximální sumu, kterou může jeden žadatel získat z veřejné podpory. Její výše byla stanovena na 800 000 eur (asi 21 milionů Kč), což je omezující především pro velké společnosti. Na žádost členských států EU by měla být zvýšena na dvojnásobek. Podle Havlíčka by komise měla revizi schválit do konce ledna.

Reklama

Doporučované