Hlavní obsah

Po stopách webu, který slouží jako nástroj ničení byznysové konkurence

Reportéři Seznamu: S Petrem Junou a Jiřím Burýškem po stopách dezinformačních webů, které slouží jako nástroj k poškozování byznysové konkurence.Video: Lukáš Sál

 

Reklama

V Česku se rozmáhá trend neprůhledných webových stránek s dezinformačním obsahem. A zdaleka nejde jen o známé proruské trolly. Stránky využívají jejich tvůrci k tomu, aby vytvořili nátlak na podnikatele nebo rovnou celé firmy.

Článek

Redaktoři Seznamu Jiří Burýšek a Petr Juna se vydali po stopách tvůrců webu Zastavmezloděje.com. V českém mediálním prostředí se objevil v srpnu loňského roku. A okamžitě na sebe strhl pozornost.

Na první pohled jde o projekt, který poukazuje na zlodějiny. Jenže už na druhý pohled je zřejmé, že web šíří nepravdy nebo přebírá zpravodajství z jiných webů a vydává je za vlastní. Ač jde o plagiáty, v nových textech jsou informace vytrženy z kontextu a obvykle také zasazeny do rámů, které jim dávají jiný význam než originální texty.

Články míří nejčastěji proti kontroverznímu miliardáři Zdeňku Bakalovi, bance Moneta nebo politikům, jako je například Miroslav Kalousek. Na jednom ze snímků, který web často sdílí, je právě Kalousek s Bakalou. Oba muži se na fotografii usmívají nad skleničkami šampaňského. Ve skutečnosti však jde o fotomontáž obličejů obou mužů na snímek z fotobanky.

„Když jsme blízce sledovali web Zastavmezloděje.com, tak jsme narazili na několik dalších, které jsou mu nápadně podobné. Jedním z takových, které se opět zaměřují na Bakalovy aktivity, je web StopBakala.org. Oba weby jsou registrovány u kanadské společnosti Tucows. Z veřejně dostupných informací není možné zjistit, kdo je jejím držitelem,“ říká redaktor Jiří Burýšek.

Jediné jméno, spojené s webem Zastavmezloděje.com, je Peter Cimerman. Spolu se slovenskou adresou je uvedeno u registrace domény webu. Facebookový profil vedený pod tímto jménem má minimum osobních údajů a i ty jsou falešné. Veškeré fotografie pocházejí z fotobank a z internetových databází, i když autor předstírá, že jsou jeho.

„Pokoušeli jsme se spojit s údajným zakladatelem webu, který je vedený v databázi, a dobrali se k adrese v Bratislavě. Vyrazili jsme na místo, ovšem podle očekávání – kombinace adresy a daného jména neexistuje,“ říká Petr Juna. „Oslovili jsme další osoby, o nichž jsme se domnívali, že by do toho mohly být zapojeny. Ale nikdo se k webu nehlásí. Například se často omílá jméno miliardáře Pavola Krúpy, který je známý tím, že proti Zdeňkovi Bakalovi organizoval demonstrace a za jeho tažení ho dokonce ocenil státním vyznamenáním prezident Zeman. Ale i Pavol Krúpa tvrdí, že za webem nestojí, byť ten nápad podporuje.“

Jak redaktoři rozkrývali fungování webu? A jaké techniky jeho tvůrci používají? Pusťte si video v úvodu tohoto textu.

Reportáž a rozhovor jsou součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete sledovat v premiéře každé druhé úterý od 21:00 na TV Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Doporučované