Hlavní obsah

Po Vánocích si dejte při nákupu pozor na falešné slevy

Foto: Seznam Zprávy

Slevy v obchodech: na co si dát pozor?

Reklama

Po Novém roce čekají na spotřebitele nejvýraznější slevové akce, zejména na bílou elektroniku. Vyplývá to z dat nákupního rádce Zboží.cz. V tomto segmentu také výrazně roste nabídka na inzertním portálu Sbazar.cz, kde pak lidé prodávají hlavně starší spotřebiče nebo nevhodné dárky. Ti, kdo chtějí v povánočním období ušetřit a vyhnout se falešným slevám, mohou využít rady pro chytrý nákup Jana Kriegela, manažera Zboží.cz, nebo Pavla Koláře, produktového manažera Sbazar.cz.

Článek

Mnoho lidí nachází pod vánočním stromečkem peněžní poukazy a e-shopy se takové zákazníky snaží oslovit a zlákat ke koupi hned zkraje roku. Využívají přitom často novoroční výprodeje podpořené masivní reklamní kampaní, která lidi nutí k rychlým a často i zbrklým nákupům. „Platí, že je vhodné si ceny ověřovat na nákupních rádcích, jako je třeba Zboží.cz. Nestane se vám tak, že byste nakoupili produkt ve slevě za cenu, která by mohla být u jiného e-shopu nižší i bez slevy,“ říká Jan Kriegel. Podle něj je také vhodné zjistit, zda zlevněné zboží odpovídá současným standardům. „Zákazníci totiž mohou mít dojem, že zboží nakoupili s výraznou slevou, ve skutečnosti si ale kupují typické výprodejové modely. U nich může sleva podle dat Zboží.cz dosahovat 40–50 %,“ upozorňuje.

Funkce si zkontrolujte na „teploměru“

Užitečnou novinkou, kterou Zboží.cz uživatelům při výběru zboží nabízí, je takzvaný „teploměr“. Ten ukazuje, jak jsou na tom produkty z hlediska funkcí a spotřeby ve srovnání s jinými kousky ve stejné kategorii.

Uživatel tak na Zboží.cz získá nejen informace o tom, kde daný produkt pořídit nejvýhodněji, ale dozví se, jak si stojí produkty v celé kategorii z hlediska zvoleného parametru (např. objemu či hlučnosti lednice, spotřeby energie atp.). „Tento teploměr by lidé mohli využít právě s ohledem na fakt, že se v povánočním období často vyprodávají starší modelové řady spotřebičů,“ doplňuje Kriegel.

Spotřebiče si nechte zapojit

Pokud vám nevadí pořizovat si starší produkty, můžete výhodně nakoupit prostřednictvím internetových bazarů. „Na začátku roku je nabídka zboží na Sbazar.cz rozhodně nejširší. Lidé se zbavují nevhodných dárků, a ty se tak dají nakoupit ve skvělém stavu a za výrazně nižší ceny než v obchodě. Je také vidět, že v mnoha domácnostech probíhá i povánoční úklid a v rámci novoročních předsevzetí se vyřazují nepotřebné věci,“ prozrazuje Pavel Kolář.

Reklama

Doporučované