Hlavní obsah

Po volbách se mění i sněmovní zákulisí. Končí někteří lobbisté i vlivní straníci

Večerní zprávy, středa 8. 11. 2017.

 

Reklama

Poslanecká křesla jsou již rozdělena. Ve sněmovním zákulisí se ale bojuje dál. A to o volný vstup do prostor, kam mohou jen zákonodárci. Nebo jejich asistenti, mezi kterými lze najít vlivné stranické hráče, lobbisty i vysloužilé politiky. 

Článek

Jedním z asistentů je i Jan Kavan, bývalý senátor, exministr zahraničních věcí a někdejší předseda Valného shromáždění OSN. Pro Jaroslava Foldynu z ČSSD bude pracovat již druhé volební období. „Jednak mi to umožňuje zůstat v kontaktu s Poslaneckou sněmovnou, s řadou poslanců. A tím, že mám tu poslaneckou kartičku, která mi umožňuje přístup do všech prostor Poslanecké sněmovny, tak se mohu sejít i s ministry, což je pro mě výhodné, protože mimo jiné pomáhám i českému exportu,“ řekl Kavan Seznamu. Bez obav může být i Jiří Faltýnek, syn Jaroslava Faltýnka, jednoho z klíčových lidí hnutí ANO. Ten totiž pracuje jako asistent u poslance Rostislava Vyzuly, kterého voliči znovu do dolní komory poslali.

Jiní takové štěstí nemají. Třeba známý lobbista Miloslav Kožnar, který působil v kauze Pandury a prosazoval i zájmy nejmocnější státní firmy ČEZ. Asistenta dělal poslanci za Úsvit Martinu Lankovi. Ten už v nové Sněmovně neusedne. „Nového poslance zatím shánět nebudu, počkám, jestli mě někdo neosloví,“ uvedl Kožnar.

Nový způsob, jak se dostat do Sněmovny, bude hledat i vlivný člen TOP 09 Tomáš Chalánek. Ten dělal asistenta Anně Putnové, která mandát neobhájila.

Dalším tématem Večerních zpráv na Seznamu jsou i aktuální problémy České pošty s udělením licence. Podívejte se na ně v úvodním videu.

Reklama

Doporučované