Hlavní obsah

Policie ví, kdo byl teroristou v taxíku v Liverpoolu

Foto: Profimedia.cz

Policie v Rutland Avenue poblíž místa, kde zatkla trojici podezřelých.

Reklama

aktualizováno •

Britské úřady odhalily identitu muže převážejícího bombu, který zemřel při nedělním výbuchu. Apelují na veřejnost, aby ve vyšetřování pomohla. Země se obává dalšího teroristického útoku, uvádí Centrum pro analýzu terorismu (JTAC).

Článek

Britská policie odhalila identitu muže, který zemřel při nedělní explozi po domácku vyrobené výbušniny, kterou převážel v taxi. Podle ní se jednalo o 32letého Emada Al Swealmeena. Ten podle prvotního vyšetřování žil ve východní části centra Liverpoolu, kde již dříve protiteroristické jednotky dělaly razie, uvedl pro britskou BBC detektiv šéf inspektor Andrew Meeks. Policie momentálně apeluje i na veřejnost, aby se ozvala v případě, že by jim o pachateli mohla poskytnout jakékoliv informace.

Podle vládního Centra pro analýzu terorismu (JTAC) hrozí v zemi další útoky. Stupeň ohrožení se tak zvýšil podle JTAC na vážný, tedy druhý nejvyšší. Naposledy byl na této úrovni v listopadu 2020 po útocích v rakouské Vídni a francouzském Nice. „Máme k tomu důvod. A tím důvodem je, že to, co jsme viděli včera, je už druhý incident tento měsíc,“ prohlásila britská ministryně vnitra Priti Patelová, která JTAC vede.

Motiv zemřelého muže zatím není známý. „Ačkoli motivaci tohoto incidentu ještě musíme porozumět, vzhledem ke všem okolnostem byl prohlášen za případ terorismu,“ řekl o nedělní explozi šéf protiteroristické policie v severozápadní Anglii Russ Jackson. Uvedl dále, že si Swealmeen vzal taxi deset minut jízdy od místa výbuchu a požádal o svezení k nemocnici. Šéf policejních vyšetřovatelů rovněž poukázal na skutečnost, že exploze se stala v době, kdy se nedaleko nemocnice konaly vzpomínkové akce na počest padlých vojáků. Vzájemnou spojitost ale zatím nelze prokázat.

Policie dosud zadržela v souvislosti s případem čtyři muže. Tři z nich (ve věku 29, 26 a 21 let) dopadla už krátce po činu v liverpoolské čtvrti Kensington. V pondělí dopoledne ve stejné oblasti zadržela ještě dvacetiletého muže.

K výbuchu došlo v neděli ráno před hlavním vchodem do ženské nemocnice v Liverpoolu. Podle Russe Jacksona z protiteroristické jednotky způsobilo spoušť na parkovišti před nemocnicí improvizované výbušné zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Vůz taxislužby v plamenech před liverpoolskou ženskou nemocnicí.

Média oslavují taxikáře jako hrdinu

Celá událost mohla dopadnout mnohem tragičtěji nebýt řidiče taxíku, kterého momentálně britská média oslavují. Jak píše například britský deník The Sun, hrdinou se stal řidič taxislužby Dave Perry. Ten údajně zpozoroval, že se jeho pasažér chová podezřele a má u sebe něco podobného bombě. Z auta proto vyskočil a Swealmeena uvnitř zamkl, čímž pravděpodobně zabránil rozsáhlejší katastrofě. Těsně poté vůz explodoval.

Perrymu se podařilo přežít a vyváznout s lehkým zraněním. Jeho manželka Rachel Perryová pro britský The Telegraph uvedla, že „je její manžel v pořádku“, ale v bolestech. Skutečnost, že se mu podařilo z auta utéct dřív, než vybuchlo, označila za „naprostý zázrak“. Za hrdinu označila Perryho i starostka Liverpoolu Joanne Andersonová. Účast projevil i britský premiér Boris Johnson, který poděkoval záchranným složkám za jejich rychlou reakci a profesionální přístup

Dave Perry nebyl jediným „mužem z lidu“, který bojoval s teroristy. Podívejte se na další.

Nemocnice uvedla, že až do odvolání omezuje návštěvy, a přesměrovala pacienty do jiných nemocnic. Incident se odehrál nedaleko liverpoolské katedrály, kde se právě v těch chvílích konaly oslavy vzpomínkové neděle, která připomíná padlé britské vojáky.

Reklama

Doporučované