Hlavní obsah

Po zmizení Pcheng Šuaj hrozí konec WTA v Číně

Foto: Profimedia.cz

Bývalá světová jednička ve čtyřhře Pcheng Šuaj na turnaji v Pekingu.

Reklama

Ženská tenisová asociace je kvůli pohřešované čínské tenistce Pcheng Šuaj ochotna zrušit turnaje, které se v Číně mají příští rok konat. Čína kvůli nejasnostem ohledně stavu čínské tenistky čelí i tlaku OSN.

Článek

Bývalou světovou jedničku ve čtyřhře Pcheng Šuaj nikdo veřejně neviděl od doby, kdy 2. listopadu na sociálních sítích uvedla, že ji sexuálně napadl bývalý čínský vicepremiér Čang Kao-li, se kterým ale zároveň udržovala dlouholetý vztah. Na čínské úřady nyní roste tlak, aby objasnily, zda je čínská tenistka v pořádku.

Šéf Ženské tenisové asociace (WTA) Steve Simon prohlásil, že asociace je ochotna zrušit turnaje v Číně, pokud nebudou obvinění Pcheng řádně vyšetřeny. Takových turnajů se v příštím roce podle agentury AP v Číně plánovalo téměř tucet, včetně finále.

„Rozhodně jsme ochotni stáhnout naše obchody a vypořádat se se všemi komplikacemi, které s tím souvisejí,“ řekl Simon ve čtvrtečním rozhovoru pro CNN. „V dnešním světě se příliš často stává, že když se dostanete do takovýchto problémů, necháte byznys, politiku a peníze diktovat, co je správné a co ne. Tohle je větší než podnikání. Ženy je třeba respektovat a ne cenzurovat,“ dodal Simon.

Čína kvůli nejasnostem ohledně tenistky čelí i tlaku OSN. „Považujeme za důležité mít důkazy o jejím stavu. Naléhavě žádáme, aby bylo zcela transparentně vyšetřeno její obvinění ze sexuálního napadení,“ řekla v pátek novinářům v Ženevě mluvčí úřadu OSN pro lidská práva Liz Throssellová.

Bílý dům v pátek uvedl, že je „hluboce znepokojen“. Novinářům to řekla tisková tajemnice Bílého domu Jen Psakiová: „Jsme hluboce znepokojeni zprávami, že Pcheng Šuaj je zřejmě nezvěstná Připojujeme se k výzvě, aby čínské úřady nabídly nezávislý a ověřitelný důkaz o tom, kde se nachází a zda je v bezpečí,“ uvedla.

Na začátku listopadu Pcheng na čínské sociální síti Weibo uvedla, že ji bývalý vicepremiér Čang Kao-li přiměl k sexuálnímu styku. Tehdejší příspěvek byl z čínského internetu ihned odstraněn, podle CNN za méně než 30 minut od jeho publikace. Screenshoty příspěvku se podle webu ze začátku hojně šířily po sociálních sítích, brzy ale byly cenzurovány také. Všechny sekce komentářů pod předchozími příspěvky Pcheng byly rovněž zrušeny.

Ve své tenisové kariéře získala Pcheng dvě grandslamové trofeje ve čtyřhře žen, první ve Wimbledonu v roce 2013 a druhou na turnaji Roland Garros v roce 2014, obě po boku Tchajwanky Sie Šu-wej. Tři turnaje vyhrála také s Češkou Andreou Hlaváčkovou.

Reklama

Doporučované