Hlavní obsah

Pobaltské země vyhlásily sankce proti Bělorusku

Foto: Profimedia.cz

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Reklama

Litva, Lotyšsko a Estonsko v pondělí zakázaly běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi a 29 dalším běloruským představitelům vstup do Pobaltí v rámci společně ohlášených sankcí proti minskému režimu.

Článek

„Na základě rozhodnutí lotyšské vlády a v koordinaci s ministerstvy zahraničí Estonska a Litvy lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs přijal rozhodnutí zakázat 30 běloruským představitelům vstup do Lotyška po dobu neurčitou,“ uvedla lotyšská diplomacie podle TASS. Analogické opatření oznámily Litva a Estonsko. Sankce se zaměřují na představitele, které pobaltské státy obviňují z účasti na falšování volebních výsledků a následného násilí vůči protestantům v ulicích.

Vyhlášení společných sankcí tří pobaltských republik proti Lukašenkovi a jeho lidem avizoval litevský prezident Gitanas Nauséda. Seznam běloruských hodnostářů, na jejichž cestování uvalí pobaltské státy omezení, bude podle prezidenta prvním krokem a později může být dále rozšířen.

Sankce proti konkrétním představitelům režimu v Minsku chystá také Evropská unie, podle agentury Reuters ale lze očekávat, že do nich nebude zahrnut Lukašenko. Všechny tři pobaltské státy, které vyhlásily sankce, jsou členy EU i NATO, Litva i Lotyšsko s Běloruskem sousedí. Bělorusko a Litva se minulý týden vzájemně obvinily z narušení vzdušného prostoru. Důvodem byla akce Litevců vyjadřující solidaritu s protestujícími Bělorusy, při níž do vzduchu vypustili balonky. Proti balonkům ovšem vzletěl zasáhnout běloruský bitevní vrtulník Mi-24.

V Bělorusku po prezidentských volbách z 9. srpna propukly masové protesty, k nimž se později přidaly i stávky v řadě podniků. Podle ústřední volební komise volby opět drtivě vyhrál Alexandr Lukašenko, který zemi vládne tvrdou rukou už 26 let. Panuje ale podezření, že výsledek hlasování byl zfalšován a že ve skutečnosti zvítězila opoziční Svjatlana Cichanouská.

V neděli opět do centra Minsku přišly za odstoupení autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka protestovat desítky tisíc lidí. Lidé prezidenta vyvolávali ironickým skandováním „Sašo, vyjdi ven, přišli jsme ti blahopřát“. Lukašenkovi, který v ten den slavil 66. narozeniny, přitom někteří slibovali narozeninový dárek v podobě „nejlepšího antonu“, tedy vozu, jímž policie převáží zadržené. Ministerstvo vnitra k večeru oznámilo zadržení 140 osob, podle lidskoprávní organizace Vjasna je zadržených na 200.

Reklama

Doporučované