Hlavní obsah

Protesty nepolevují. Lukašenko počítá s použitím síly, tvrdí expert

Svět bez obalu: Alexandr Lukašenko přišel v neprůstřelné vestě podpořit příslušníky zvláštních policejních jednotek OMON.Video: Milan Šíma

 

Reklama

V Bělorusku probíhají největší demonstrace od vyhlášení nezávislosti v roce 1991. Tisíce lidí v zemi už více než tři týdny protestují proti výsledkům prezidentských voleb.

Článek

„Požadujeme svobodné volby. Kdyby byly tyto volby opravdu férové, tak by nikdo nevyšel protestovat do ulic. Jak ale vidíte, nikdo tomu nevěří,“ svěřil se reportérům Rádia Svobodná Evropa jeden z demonstrantů.

Jeho slova potvrzuje i žena, která vyšla protestovat se svou dcerou: „Potřebujeme změny. Chci, aby moje dcera žila v této zemi, a chci, aby žila ve svobodné zemi. “

Opozice vytvořila koordinační výbor, který chtěl jednat o převzetí moci v zemi. Běloruské úřady ho ale začaly vyšetřovat z kriminálních deliktů. Pavel Latuško, který byl v minulosti v Lukašenkově vládě ministrem kultury, je teď klíčovým členem tohoto výboru. Postupem úřadů vůči výboru je zděšen. „Obecně si myslím, že to má velký vliv na aktivity výboru - bohužel. Myšlenka výboru je dát impuls, signál, že jsme připraveni řešit tuto politickou krizi dialogem,“ říká Latuško.

Na tiskové konferenci, která se konala 24. srpna, uvedl opoziční výbor, že dva jeho členové byli zatčeni. Dalším signálem, že Lukašenko není stále ochoten vyjednávat, byly i záběry zveřejněné státními médii o den dříve, na kterých je vidět ozbrojený a v neprůstřelné vestě. A stejně tak i jeho syn Kolja.

„Počítá s použitím síly. Pokusí se to zvládnout tímto způsobem. S jakým úspěchem? Věřím, že režim bude utahovat šrouby postupně. Krok za krokem, protože první tři dny protestů se to pokusili udělat velmi násilně a výsledek ukázal, že se to nepovedlo, že to společnost ještě více popudilo,“ říká politolog Valerij Karbaljevič.

Na internetu je k vidění řada videí, která dokazují policejní násilí proti demonstrantům. Policejní brutalita vůči protestujícím šokovala většinu Bělorusů. Naléhání veřejnosti na odchod Lukašenka neochabuje. V hlavním městě v předchozích dvou nedělích protestovalo pokaždé víc než 100 tisíc lidí. Režim začal dokonce minulý týden vyhrožovat i použitím armády. Ale někteří věří, že to může být kontraproduktivní.

„I lidé, kteří už byli z protestů čím dál více unaveni, kteří už přestávali být na ulicích aktivní, tak dostali jasný vzkaz, že pokud nebudou silnější, tak to bude pro ně horší a dojde k masovým represím,“ tvrdí bezpečnostní expert Jurij Tsarik.

Vyhlídky na nějaké hlubší vyřešení této krize jsou teď nejasné a napětí v Bělorusku nadále sílí. Svědčí o tom i vývoj posledních dní. V neděli 30. srpna byly během demonstrace zatčeny stovky lidí a desítky tisíc jich požadovaly rezignaci prezidenta Lukašenka. Policejní kordony zatarasily s nejrůznějšími vozidly přístup na náměstí Nezávislosti, aby zabránily demonstracím poblíž vládních budov.

Video si můžete pustit v úvodním příspěvku anebo ho najdete v archivu na webu. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované