Hlavní obsah

Pobíhá po polích, rozhoduje a vše funguje. Pákistánskou farmu řídí třicetiletá žena

Moji zaměstnanci nemohli pochopit, že budou dostávat příkazy od ženy, říká pákistánská majitelka zemědělské farmy.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ženy pracují v Pákistánu hlavně v zemědělství, za svou práci berou o čtvrtinu méně peněz než muži. Výjimkou je ale například jedna farma u města Láhaur. Tu celou řídí žena. I přes počáteční obtíže se farmě daří a zaměstnanci nemají s ženou v čele podniku problém.

Článek

Na jedné vesnické zemědělské farmě v severním Pákistánu řídí práce dělníků žena – což v této zemi stále není vůbec obvyklé. Farma leží 180 km od města Láhaur a zaměstnává asi stovku žen. Během sklizně se pak tento počet až ztrojnásobí. Celé to tu vede třicetiletá Sahar Iqbal.

„Nápad, že se budu věnovat zemědělství, vznikl náhodou,“ říká Sahar. „Provdala jsem se do venkovské rodiny a v okolí nebylo možné dělat něco jiného. Byla jsem zavřená mezi čtyřmi stěnami a nemohla jsem skoro ani vyjít ven. Díky Alláhovi jsem se ale provdala za vzdělaného muže, který mě přesvědčil, že mohu dělat cokoliv, budu-li chtít. A pak jsme se jednoho dne rozhodli, že naši nevyužívanou půdu, kterou jsme zdědili po našich rodičích, zúrodníme."

V konzervativním Pákistánu jsou ale většinou šéfové muži.

„Pamatuji se, jak to bylo zpočátku obtížné, aby zaměstnanci pochopili, že budou opravdu dostávat příkazy od ženy,“ říká Iqbal. „Ale později začalo všechno fungovat a teď to zdejší lidé se zájmem sledují, jak žena pobíhá po polích, dělá rozhodnutí a přebírá vedení.“

Ženy představují jen jednu čtvrtinu pracovní síly v Pákistánu. Většina z nich je pak zaměstnaná právě v zemědělství. Vydělávají ale za stejnou práci o čtvrtinu méně peněz než muži.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované