Hlavní obsah

Počasí nalákalo lidi do zoo a botanické zahrady, zoo musela vstup regulovat

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Slunečné počasí dnes přilákalo tisíce lidí do pražské zoologické a botanické zahrady. Zoo dosáhla v jednu chvíli maximální povolené kapacity 4000 návštěvníků.

Článek

V jeden čas proto musela na pár minut vstup do areálu zastavit, před vchody se tak vytvořily fronty. Zájem byl i o botanickou zahradu, vzhledem ke své rozlehlosti ale nemusela podobnou situaci jako zoo řešit. ČTK to řekly mluvčí zahrad Michaela Bičíková a Lucie Dosedělová. Botanické a zoologické zahrady jsou po téměř čtyřměsíčním uzavření v rámci protiepidemických opatření opět přístupné od 12. dubna, povolen je ale jen vstup do venkovních expozic a počet návštěvníků je omezen na 20 procent kapacity.

Pražskou zoologickou zahradu dnes do zhruba 15:00 navštívilo téměř 7000 lidí. Před 11:00 zoo na facebooku ale uvedla, že dosáhla povoleného limitu návštěvníků v jeden čas a dočasně byla uzavřena, u tří vchodů v ten okamžik čekalo zhruba 100 lidí. Podle mluvčí Dosedělové se to stalo poprvé od otevření 12. dubna, minulý víkend nebyl tak pěkný jako dnešek a do zahrady nesměřovalo tolik lidí. Doporučila proto lidem, aby sledovali na webu zoo údaje o aktuálních počtech návštěvníků.

Do areálu botanické zahrady k dnešním 14:00 dorazilo na 1800 lidí, řekla ČTK její mluvčí Bičíková. Povolená kapacita návštěvníků podle ní nebyla překročena, areál je rozlehlý. Ředitel botanické zahrady Bohumil Černý k tomu uvedl, že areál je v současné době v plném květu. Návštěvníky čekají rozkvetlé sakury, magnolie, slivoně a záhony s rozkvetlými narcisy, tulipány a dalšími jarními květinami. „Botanická zahrada navíc tento týden oficiálně zahájila další sezonu, kterou věnuje seznámení s jedovatými rostlinami. Informace k nim dostanete u expozice Stínomilných rostlin v Horní zahradě, která je přístupná z ulice K Pazderkám, od sídliště Bohnice,“ doplnil Černý.

Zoologické a botanické zahrady byly z rozhodnutí vlády v rámci restrikcí proti šíření nemoci covid-19 uzavřeny od loňského 18. prosince. Loni na jaře nesměly fungovat od 13. března do 27. dubna a kvůli druhé vlně epidemie znovu od 9. října do 2. prosince. Provoz byl už dříve v souvislosti s protiepidemickými opatřeními limitován maximálním počtem návštěvníků nebo zákazem vstupu do pavilonů.

Pražská zoo je v současné době otevřena denně od 09:00 do 18:00, botanická zahrada o hodinu déle. Vstupenky do zoo lze zakoupit i on-line na webu zahrady a přes internet je možné pořídit také lístky do botanické zahrady.

Reklama

Doporučované