Hlavní obsah

Počet nových případů nemoci covid-19 v ČR se třetí den drží nad stovkou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Počet nových případů nemoci covid-19 v České republice se třetí den po sobě drží nad stovkou. Za čtvrtek jich přibylo 105, dosud hygienici potvrdili 12 919 nakažených. Vyléčilo se 8 128 z nich, 352 lidí zemřelo.

Článek

Ve většině okresů v Česku se nově nakažení neobjevují, ohniska nemoci zůstávají v Moravskoslezském kraji a na Kutnohorsku. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Proti středě mírně klesl počet aktuálně nemocných na 4 439. Většina z nich má mírný průběh onemocnění. V nemocnici je s koronavirem 141 pacientů, ve vážném stavu je 12 z nich.

Pod stovkou byl denní přírůstek nakažených ve dvou dnech minulého prodlouženého víkendu, v minulém týdnu kvůli ohnisku nákazy na Karvinsku většinou přesahoval stovku. Množství odhalených případů souvisí s počtem testů v daném dni. Testovaných po poklesu pod 2 000 v neděli a v pondělí bylo v úterý a ve středu mezi čtyřmi a pěti tisíci. Počet testů za čtvrtek ministerstvo zveřejní dnes v podvečer.

Na Karvinsku, které je nyní nemocí nejvíce zasažené, za uplynulý týden zaznamenali zhruba 115 nových případů na 100 000 obyvatel. Číslo zde v posledních dnech klesá. Nákaza se v okrese rozšířila hlavně mezi pracovníky dolů černouhelné firmy OKD a jejich blízkými.

O koronaviru na Karvinsku ve čtvrtek debatovali poslanci na mimořádné schůzi. Opozice poukazovala na to, že lidé zde musejí na testování a výsledky testů čekat i několik dní, a zpochybňovala fungování takzvané chytré karantény, která má usnadnit hledání možných nakažených. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že situace na Karvinsku se uklidňuje a nákaza se tam nekontrolovaně nešířila.

Na sousedním Frýdecko-Místecku, kde kvůli nákaze přerušila provoz společnost DEVA, je za posledních sedm dní zhruba 34 nových případů na 100 000 obyvatel. Na Ostravsku je to 18, na Kutnohorsku 46 a na Jihlavsku zhruba 11 nově nemocných na 100 000 obyvatel. Na Kutnohorsku je ohnisko onemocnění covid-19 v Církvici, na Jihlavsku ve Větrném Jeníkově, kde už se ale nárůst počtu nemocných téměř zastavil.

Mezi kraji bylo zatím nejvíc nakažených zaznamenáno v Moravskoslezském, kde dosud odhalili 3 590 případů koronaviru. V Praze je to 2 636 případů, naproti tomu v Jihočeském kraji jen 208. S nemocí covid-19 nejvíc lidí zemřelo v Praze, úmrtí tam bylo 109. Nejméně zemřelých evidují ve Zlínském kraji, byli tam tři.

Reklama

Doporučované