Hlavní obsah
Online

Většina dětí se koronavirem nakazí mimo školu, tvrdí německá studie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Ve Spojených státech zemřelo přes čtvrt milionu lidí nakažených koronavirem. Počet mrtvých s tímto onemocněním je v USA, které mají asi 330 milionů obyvatel, v absolutních číslech nejvyšší na světě. Jen od začátku září zemřelo 50 000 lidí.

- U školáků v Hamburku je pětkrát pravděpodobnější, že se covidem-19 nakazí během soukromých setkání než ve škole. Ukázala to analýza infekcí v severoněmeckém přístavním městě z období od srpna do října tohoto roku. Hamburský školský úřad uvedl, že 78 procent z 375 dětí, které se nakazily mezi letními a podzimními prázdninami, vir chytilo mimo školu.

- Nový kmen koronaviru vzniklý mutací pocházející z norových farem v Dánsku „s největší pravděpodobností“ vymizel, uvedlo ve čtvrtek dánské ministerstvo zdravotnictví.

  • V Pákistánu zemřel duchovní, jenž vedl protesty proti Francii

    V Pákistánu ve čtvrtek neočekávaně zemřel duchovní a vůdce radikální islámské strany Tehríke Labajk, která v uplynulých týdnech v zemi organizovala protesty proti Francii. Podle lékařů duchovní Chádim Husajn Rizví vykazoval příznaky nemoci covid-19, ale na koronavirus nebyl testován. Během protestů, kterých se zúčastnily tisíce lidí, jen málo účastníků mělo roušky či dodržovalo rozestupy, napsala agentura AP.

  • První vakcíny by mohly být schváleny za měsíc, řekla šéfka EK

    Evropská komise předloží členským státům Evropské unie návrh na postupné koordinované uvolňování covidových restrikcí, aby se neopakoval příliš rychlý ústup od omezení po první jarní vlně nákazy. Po čtvrteční videokonferenci prezidentů a premiérů zemí EU to řekla šéfka komise Ursula von der Leyenová. Unijní exekutiva podle ní rovněž chce, aby země rozhodly, kteří jejich obyvatelé by měli jako první dostat vakcíny. Ty hodlá Brusel distribuovat všem státům najednou. První vakcíny by v ideálním případě mohly být schváleny v polovině prosince, nejprve jich však bude k dispozici malé množství, dodala von der Leyenová.

  • Zdravotnictví v USA kvůli covidu-19 přechází do krizového režimu

    Počty hospitalizací spojených s nemocí covid-19 v těchto dnech ve Spojených státech dosahují nevídaných hodnot a systémy zdravotní péče v různých státech kvůli přívalu nemocných znovu přistupují ke krizovým opatřením. Nasazují se externí pracovníci, pacienti se převážejí do jiných okresů a budují se provizorní ošetřovny. Podle agentury AP je situace v nemocnicích každým dnem horší a mezi zdravotníky se šíří únava a frustrace.

  • Nejvyšší představitelé tří pravoslavných církví jsou v nemocnici

    Nejvyšší představitelé pravoslavných církví v Řecku, Albánii a Srbsku se léčí s covidem-19 v nemocnicích, stav srbského patriarchy je přitom vážný. Církevní hodnostáři v uvedených zemích čelili kritice za nedodržování opatření proti šíření koronaviru.

    Dvaaosmdesátiletý arcibiskup Ieronymos, který je hlavou řecké pravoslavné církve, byl převezen na jednotku intenzivní péče v aténské nemocnici poté, co u něj lékaři zjistili nákazu koronavirem. Ve stejné nemocnici jako Ieronymos leží od minulého týdne také nejvyšší představitel pravoslavné církve v sousední Albánii. Jednadevadesátiletý tiranský arcibiskup Anastasios byl do Atén letecky dopraven poté, co se u něj minulý týden projevila nemoc covid-19.

    Již přibližně dva týdny je v bělehradské klinice specializované na léčbu covidu-19 srbský patriarcha Irinej. Prezident Aleksandar Vučić dnes podle stanice N1 oznámil, že zdravotní stav devadesátiletého církevního hodnostáře je vážný a že ode dneška dýchá s pomocí plicního ventilátoru.

  • Francie hlásí 21 150 nově nakažených, počet hospitalizovaných klesá

    Francie, která má téměř 68 milionů obyvatel, ve čtvrtek oznámila 21 150 nově potvrzených případů covidu-19, tedy méně než ve středu, kdy jich hlásila 28 383. Celkový počet potvrzených koronavirových případů tak už dosáhl 2 086 288. Za poslední den do covidových statistik přibylo také 429 zemřelých; dohromady už ve Francii zemřelo 47 127 infikovaných.

    Tlak na francouzský zdravotnický systém podle Reuters nadále polevuje. Z údajů francouzského ministerstva zdravotnictví vyplývá, že počet hospitalizovaných s covidem ve Francii za posledních 24 hodin klesl o 497 na 32 345 a počet nakažených pacientů na jednotkách intenzivní péče se snížil o 122 na 4653. Zástupce francouzského ministerstva zdravotnictví Jérôme Salomon ve čtvrtek konstatoval, že počet lidí s covidem-19 v nemocnicích klesl třetím dnem v řadě.

  • Norky vybije také Irsko, ve Švédku se nakazili lidé z farem

    Chovné norky preventivně vybije po Dánsku také Irsko, které na třech farmách chová na 100 000 těchto savců. V Irsku nákaza koronavirem mezi norky zaznamenána nebyla. Irské úřady tak chtějí předejít případnému šíření mutace koronaviru, která byla objevena u norků v Dánsku, kde virus přeskočil také na několik lidí.

    Švédský zdravotnický úřad ve čtvrtek oznámil, že množství lidí pracujících na norčích farmách mělo pozitivní test na koronavirus. Úřad neupřesnil, kolika lidí se to týká. Úřady nyní virus zachycený u těchto osob a také u norků zkoumají, aby zjistily, zda mezi jejich kmeny existuje spojitost.

  • BioNTech: Vakcína bude možná distribuována v USA a EU ještě letos

    Výkonný ředitel německé biotechnologické firmy BioNTech, která spolupracuje s americkou společností Pfizer na vakcíně proti covidu-19, ve čtvrtek uvedl, že očkovací látka by mohla být do konce roku schválena a distribuována do USA a EU. Ve středu firma Pfizer oznámila, že podle první sady konečných výsledků z poslední fáze klinického testování má očkovací látka účinnost 95 procent a nezpůsobuje žádné vážné vedlejší účinky.

    „Je možné, že se nám ještě do konce roku podaří dosáhnout schválení v USA, Evropě či obou regionech,“ řekl Ugur Şahin v rozhovoru s AFP. Şahin upřesnil, že výrobci v pátek požádají o schválení americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Schválením vakcíny v Evropě se již zabývá Evropská léková agentura (EMA). „Je možné, že budeme schopni dodávat vakcíny v prosinci,“ doplnil šéf BioNTechu.

  • Itálie hlásí 36 176 nově nakažených a 653 zemřelých s covidem-19

    V Itálii za posledních 24 hodin přibylo 36 176 nových případů koronavirové nákazy, což je o téměř dvě tisícovky více než ve středu. S nemocí covid-19 zemřelo 653 dalších pacientů, uvedla s odvoláním na zdravotnické úřady agentura Reuters. Nejvíce zasaženým regionem je nadále severoitalská Lombardie, kde se za uplynulý den nakazilo 7453 lidí.

    Lékařská organizace FNOMCeO ve čtvrtek uvedla, že v Itálii od začátku epidemie zemřelo již přes 200 lékařů s covidem-19. Na 22 obětí z řad zdravotníků zemřelo během nynější druhé vlny.

  • Většina dětí se podle německé studie covidem nakazí mimo školu

    U školáků v Hamburku je pětkrát pravděpodobnější, že se covidem-19 nakazí během soukromých setkání než ve škole. Ukázala to podle agentury Reuters analýza infekcí v severoněmeckém přístavním městě z období od srpna do října tohoto roku. Hamburský školský úřad uvedl, že 78 procent z 375 dětí, které se nakazily mezi letními a podzimními prázdninami, vir chytilo mimo školu. U dětí mladších 12 let přitom byla pravděpodobnost nakažení poloviční ve srovnání se staršími školáky.

    Mnoho škol zaznamenalo pouze jednu nákazu v ročníku během deseti dní. Podle místních úřadů je tak nepravděpodobné, že dotyčný student infekci přenesl i na spolužáky. Většina dětí se nakazila doma, na oslavách nebo na jiných soukromých setkáních. Ze 472 škol v Hamburku nákazu evidovalo 171 zařízení, ale jen 23 škol ji zaznamenalo u více žáků.

  • Katalánsko po měsíci otevře restaurace pro veřejnost

    Katalánsko, které v nynější pandemii patřilo k nejvíce postiženým regionům Španělska, ve čtvrtek oznámilo plán uvolňování protikoronavirových opatření. Od pondělí mimo jiné za přísných omezení otevře pro veřejnost bary a restaurace, které regionální vláda uzavřela v polovině října. Dál ale bude v Katalánsku, a to i přes silvestra, trvat zákaz nočního vycházení, který platí v celé zemi s výjimkou Kanárských ostrovů, a omezena zůstanou i shromáždění osob. Informují o tom místní média. Ve většině španělských regionů také dál trvá zákaz takových cest, které nejsou nezbytné.

  • Rozhovory mezi EU a Británií přerušil pozitivní covidový test

    Vrcholící rozhovory o budoucích vztazích mezi Evropskou unií a Británií byly přerušeny poté, co jeden z unijních vyjednávačů měl pozitivní test na covid-19. Oznámil to ve čtvrtek šéf jednacího týmu EU Michel Barnier, podle něhož se obě strany rozhodly přerušit vyjednávání na „krátkou dobu“. Brusel i Londýn nyní řeší, kdy bude s ohledem na zdraví vyjednávačů možné vrátit se k rokování. Činitelé obou stran se shodují, že na překonání trvajících rozporů blokujících dohodu zbývají již jen dny.

  • USA hlásí po půl roce rekord v počtu úmrtí na covid-19

    Podle JHU se ve středu v USA nově potvrdila nákaza koronavirem u 170 161 osob. S covidem-19 tam ve stejný den zemřelo dalších 1848 pacientů, což je nejvíce od 7. května. Počty nově nakažených ve Spojených státech v posledních týdnech rychle rostou, a to v podstatě ve všech amerických státech kromě Havaje. Od začátku listopadu činil denní přírůstek v celých USA vždy více než 100 000 lidí, sedmidenní klouzavý průměr však nyní dosahuje téměř 165 000, což jsou údaje nevídané v jakékoliv jiné zemi.

  • OECD: Státy musí více investovat do zdravotnického personálu

    Pandemie covidu-19 odhalila vážné slabiny ve zdravotnických systémech mnoha evropských zemí a celkovou nepřipravenost na zdravotní krizi. Podle ve čtvrtek zveřejněné studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) musí státy především více investovat do pracovníků ve zdravotnictví, jichž je nedostatek. Obtíže působí i nouze o nemocniční lůžka.

    Srovnávací zpráva Evropské unie a OECD hodnotí každé dva roky zdravotnické struktury ve 36 evropských zemích. Během epidemie covidu-19 země podle zprávy dovedly poměrně pružně reagovat na nedostatek lůžek. Standardní lůžka změnily na jednotky intenzivní péče, stavěly polní nemocnice nebo převážely pacienty. Dočasná řešení jsou podle zprávy levnější než trvalé výstavby a nemají takový dopad na ekonomiku.

  • WHO: V Evropě zemře člověk s covidem-19 každých 17 vteřin

    V Evropě za poslední týden zemřelo s covidem-19 přes 29 000 lidí, tedy jeden každých 17 vteřin. Na tiskové konferenci to dnes řekl šéf evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Hans Kluge.

    Počet mrtvých s covidem-19 lze podle Klugeho snížit, pokud se budou důsledně dodržovat opatření včetně nošení roušek. Potřeba je podle něj bojovat také proti dezinformacím, které se kolem koronaviru šíří.

  • Vakcínu mRNA považují vědci i politici za naději proti rakovině

    Úspěchy ve vývoji takzvané mediátorové RNA (mRNA) vakcíny proti koronaviru SARS-CoV-2 nejsou jen průlomem v boji proti pandemii, ale i předzvěstí obratu v léčbě rakoviny. Shodují se na tom odborníci a hovoří o tom i politici. Očkování mRNA proti různým formám rakoviny vědci zkoušejí prozatím v rámci klinických testů, žádná taková vakcína pro použití u lidí ale dosud schválena nebyla.

    „Stojíme před velikou revolucí v medicíně,“ prohlásila dnes ve Spolkovém sněmu německá poslankyně konzervativní unie CDU/CSU Katrin Stafflerová, která vyzvala k větším investicím do této oblasti. Vakcíny mRNA, které slouží jako poslíček s návodem pro imunitní systém, považuje za možný klíč k léčbě rakoviny.

  • V Rakousku i Švýcarsku se epidemická situace stabilizuje

    Epidemická situace v Rakousku i Švýcarsku se začíná stabilizovat. Za posledních 24 hodin přibylo v první z uvedených zemí sice 6 995 potvrzených případů nákazy koronavirem, v nemocnicích ale přibylo jen 22 pacientů s covidem-19, informovala dnes agentura APA. Denní počet nakažených klesá i ve Švýcarsku, kde přibylo za 24 hodin 5 007 případů. Na švýcarském karanténním seznamu budou od příštího týdne už jen čtyři země. Jednou z nich bude dál Česko.

    Od počátku epidemie Rakousko zaznamenalo přes 228 000 případů nákazy virem SARS-CoV-2. Téměř 150 000 osob se viru zbavilo. Nejvyšší denní přírůstek nakažených zaznamenalo Rakousko v pátek. Bylo jich 9 568. S covidem-19 zemřelo 2 116 nakažených, z toho 62 za posledních 24 hodin.

  • AstraZeneca hlásí „povzbudivé výsledky“ z druhé fáze testování vakcíny

    Oxfordská vakcína v druhé fázi testování velmi dobře funguje i u dospělých ve věku 60 až 70 let, ti na ni vykazují dobrou imunitní reakci. To zvyšuje naději, že může chránit věkové skupiny nejvíce ohrožené covidem-19.

  • Rusko obnovilo očkování nových dobrovolníků vakcínou Sputnik V

    V Rusku po několikatýdenní pauze obnovili očkování nových dobrovolníků vakcínou proti koronaviru Sputnik V. Informuje o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na zaměstnance šesti z téměř třiceti klinik, kde se očkování dobrovolníků v rámci klinického testování tohoto preparátu odehrává. Na konci října kliniky vakcinaci přerušily, některé z nich jako důvod uvedly obrovský zájem o ni a nedostatek látky.

    „Vakcinaci jsme obnovili. Přišlo docela hodně lidí, aby se nechali očkovat,“ řekl zaměstnanec jedné z klinik agentuře, jejíž reportéři také hlásí tento týden už několik dní po sobě fronty zájemců o vakcínu ve třech jiných moskevských klinikách.

  • Vývoz hodinek ze Švýcarska by mohl klesnout nejvíce za 80 let

    Vývoz hodinek ze Švýcarska by letos mohl klesnout nejvíce za 80 let. Podepsal se na něm slabší cestovní ruch a také slabší poptávka po luxusním zboží zapříčiněná pandemií, uvedla dnes agentura Bloomberg. Za prvních deset měsíců letošního roku se podle Svazu švýcarského hodinářského průmyslu export snížil o 26 procent.

  • Reuters: Mutace koronaviru na norcích v Dánsku pravděpodobně vymizela

    Nový kmen koronaviru vzniklý mutací pocházející z norčích farem v Dánsku „s největší pravděpodobností“ vymizel, uvedlo ve čtvrtek dánské ministerstvo zdravotnictví. Dánsko nařídilo norky vybít, to se ale později ukázalo jako nezákonné a ministr zemědělství Mogens Jensen rezignoval.

    Dánsko počátkem listopadu oznámilo, že vybije celou svou populaci norků čítající až 17 milionů zvířat. Objevila se u nich mutace koronaviru, která se přenesla i na lidi a vykazuje menší citlivost na protilátky. Mutaci nového koronaviru na těchto savcích hlásí i Nizozemsko, Jihoafrická republika, Švýcarsko, Faerské ostrovy, Rusko a USA, zde ale nedošlo k doloženému přenosu na člověka. Polsko pak podle Reuters plánuje plošné testování norků, což se nelíbí místnímu kožešinovému průmyslu, který se obává dánského scénáře.

Reklama

Hlavní zprávy