Hlavní obsah

Počet politických vězňů v Rusku strmě stoupá, je jich pětkrát více než v roce 2015

V Rusku stoupá počet politických vězňů. V celách jich je přes 230.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

V ruských věznicích je v současnosti 236 politických vězňů. V únoru 2015 jich přitom země věznila „jen“ 46. Informovala o tom washingtonská právní kancelář Perseus Strategies, spolupracující s lidskoprávními aktivisty. Podle studie v Rusku dochází ke kriminalizaci běžného života.

Článek

V Rusku je zadržováno výrazně více politických vězňů než v minulých letech. V současnosti jich ruské věznice drží nejméně 236. Čísla zveřejnila studie washingtonské právní kanceláře Perseus Strategies, která spolupracuje s ochránci lidských práv. Sama studie tvrdí, že počet politických vězňů v Rusku je ve skutečnosti nejspíše „mnohem vyšší“.

V únoru 2015 bylo v Rusku 46 politických vězňů, připomněla agentura AFP s odvoláním na seznam zveřejněný respektovanou nevládní organizací Memorial, která se věnuje odhalování zločinů komunismu a ochraně lidských práv. Za tři roky tak počet politických vězňů v Rusku vzrostl téměř pětinásobně.

Podle organizace Memorial ruským úřadům usnadňují zavírání opozičníků za mříže „notoricky vágní“ zákazy a záminky, jako je například výtržnictví či urážky náboženského cítění.

Bývalý kanadský ministr spravedlnosti Irwin Cotler, který nyní vede Středisko Raoula Wallenberga pro lidská práva, tvrdí, že v Rusku dochází ke „kriminalizaci všedního života“. „Všichni, kteří jsou považováni za odpůrce režimu, podléhají obviněním vykonstruovaným ze všeho možného,“ prohlásil Cotler, který se na studii podílel.

Kromě politické opozice mají ruské úřady v hledáčku podle studie také představitele a aktivisty národnostních, náboženských či sexuálních menšin, novináře a od anexe Krymu v březnu 2014 rovněž ukrajinské aktivisty.

Cotler se domnívá, že represe v Rusku i další státech s autoritářskými režimy jsou způsobeny „beztrestností“ těch, kteří z represí mají prospěch na mezinárodní scéně.

Nejdéle vězněným politickým vězněm v Rusku je podle studie Alexej Pičugin, který před svým zatčením v roce 2003 pracoval pro někdejší ropný koncern Jukos.

Bývalý šéf bezpečnostní služby Jukosu Alexej Pičugin si odpykává doživotí za vraždy. Jeho stoupenci tvrdí, že byl falešně obviněn s cílem zničit tehdejšího šéfa koncernu Michaila Chodorkovského, který po deseti letech věznění ve vlasti žije v politickém exilu.

Podle Pičuginovy matky Ally trpí syn zdravotními problémy. „Je zavřený v maličké kobce již 16 let, z níž nezahlédne slunce,“ řekla AFP. „Drží ho ve vězení, protože chtějí, aby falešně obvinil Chodorkovského, což Alexej odmítá,“ prohlásila.

Moskva se v minulosti hájila tím, že má jinou koncepci lidských práv než Západ.

Reklama

Související témata:

Doporučované