Hlavní obsah

Americký soud poslal ruskou agentku Butinovou na 18 měsíců do vězení

Americký soud odsoudil ruskou agentku Butinovou.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Po odpykání trestu bude Marija Butinová, které hrozilo až pětileté vězení, deportována do Ruska.

Článek

Soud ve Spojených státech poslal na 18 měsíců za mříže Rusku Mariju Butinovou, která se přiznala, že se jako agentka cizí mocnosti snažila proniknout do vlivné americké Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Informovala o tom agentura Reuters. Po odpykání trestu bude Butinová, které hrozilo až pětileté vězení, deportována do Ruska. Ruské ministerstvo zahraničí označilo rozsudek za „ostudnou skvrnu“ na americké justici.

Rusku zadržel americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) loni v červenci. Před vynesením verdiktu prohlásila, že se hluboce omlouvá, a poprosila o slitování.

Butinová obvinění vznesené prokuraturou zprvu odmítala, loni v prosinci se však na základě dohody s vyšetřovateli k činu přiznala. Díky tomu si zajistila nižší trest, než jaký jí podle zákona hrozil. Zmíněných 18 měsíců, které jí soud uložil, žádala prokuratura.

V rámci dohody Butinová uvedla, že se snažila proniknout do konzervativní NRA s cílem získat informace o vlivných Američanech a přes ruského prostředníka je předat do Moskvy. Podle jejích obhájců byl kontaktem, který měl informace předávat Moskvě, vlivný ruský politik a bývalý poslanec Alexandr Toršin, nynější viceguvernér centrální banky.

Moskva obvinění vůči zadržené odmítá. Prezident Vladimir Putin uvedl, že o její příslušnosti k ruským rozvědkám žádná ruská tajná služba nic neví. „Naše spoluobčanka byla odsouzena jen za to, že je Ruska,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Butinová se podle prohlášení stala obětí střetu různých politických sil v USA a protiruské kampaně vedené v duchu „mccarthismu“ jako v 50. letech minulého století.

Kauza Butinové nesouvisela s vyšetřováním ruského vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016, které vedl bývalý šéf FBI Robert Mueller a ve kterém se zaměřil i na kampaň nynějšího prezidenta Donalda Trumpa. Sama Butinová se nicméně s Trumpem osobně setkala, v roce 2015 mu na shromáždění v Las Vegas položila dotaz na budoucí vztahy s Ruskem. Trump tehdy řekl, že s Putinem bude vycházet velmi dobře.

Reklama

Doporučované