Hlavní obsah
Online

Babiš: Nouzový stav už není třeba prodloužit, ale rozhodneme na vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK, ČTK

Andrej Babiš

Reklama

aktualizováno •

Dění v době pandemie nového koronaviru sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět

- Celkový počet případů nákazy novým typem koronaviru v Česku stoupl na 7087. S nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje, v nemocnicích zemřelo 208 lidí. Vyléčilo se 1989 pacientů.

- Ministryni financí Aleně Schillerové se nepodařilo prosadit prodloužení lhůty, ve které má stát podnikatelům vracet nadměrné odpočty DPH. Koalice potřebovala ve Sněmovně 101 hlasů, tři jí ale chyběly. Nejtěsnější možnou většinu ministryně „sehnala“ až u změn zákona o rozpočtové odpovědnosti. Ty umožní státu se v příštích letech víc zadlužit.

- Ve čtvrtek začne v Česku v pěti oblastech celoplošné testování. Během něj se otestuje na 27 tisíc lidí. Celý projekt má trvat zhruba dva týdny.

Dění kolem koronavirové epidemie jsme sledovali také v úterý:

  • Doplácení plné ceny zájezdu kvůli nároku na certifikát není nutné, uvedl Babiš

    Cestovní kanceláře v řadě případů nutí lidi, kteří si zaplatili zálohu na dovolenou, doplácet plnou cenu. Zneužívají tak zákon, který schválila vláda a podle kterého mají možnost odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. „Cestovky by lidi neměly nutit k doplacení ceny,“ uvedl Andrej Babiš v pořadu Napřímo na tn.cz. Nárok na certifikát podle něj platí pro již zaplacenou částku, ne plnou cenu zájezdu.

  • Epidemiolog: Můžeme brzy povolit větší svatby, ale jen v rouškách

    Česko zažívá postupný ústup od protiepidemických opatření, kterými se obrnilo proti koronaviru. K běžnému životu se dostane přes několik vln uvolňování. Jaká je za nimi logika a proč ještě není vyhráno? Přečtěte si rozhovor s epidemiologem Rastislavem Maďarem.

  • Urychlí se harmonogram rozvolňování opatření?

    Premiér Andrej Babiš uvedl, že je možné urychlit harmonogram pro rozvolňování opatření. Záležet bude na analýze epidemiologů, kterou mají představit ve čtvrtek. „Opatření by mohla začít platit o týden dříve s tím, že bychom končili s rozvolňováním 25. května a ne 8. června,“ řekl Andrej Babiš v pořadu Napřímo na tn.cz.

  • Nouzový stav není třeba prodloužit, uvedl Babiš

    Prodloužení nouzového stavu v květnu není třeba. Uvedl to premiér Andrej Babiš v pořadu Napřímo na tn.cz. Babiš ale vyloučil, že by se s koncem nouzového stavu rušila omezení, která platí pro občany. „Z hlediska pohybu nebo shromažďování osob neočekávám zásadní změny,“ řekl premiér, dodal také, že finální verdikt padne na čtvrtečním jednání vlády.

  • Koronavirem se celkem nakazilo 7087 lidí

    Celkový počet případů nákazy novým typem koronaviru v Česku stoupl na 7087. S nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje, v nemocnicích zemřelo 208 lidí. Vyléčilo se 1989 pacientů. Uvedlo to Ministerstvo zdravotnictví.

  • Průzkum: Sedm procent lidí během epidemie ztratilo práci

    Sedm procent Čechů, kteří byli před epidemií pracovně aktivní, ztratilo práci. Platí to pro 24 procent osob samostatně výdělečně činných a tři procenta zaměstnanců. Vyplývá to z třetí vlny průzkumu mezi 3000 respondenty ve výzkumném projektu Život během pandemie, na kterém se podílí společnosti PAQ Research a iniciativa IDEA AntiCovid, data sbírá agentura NMS. Třetí vlna se konala v půlce dubna.

  • V době koronaviru Češi více utrácejí za zboží pro děti

    Češi v době koronavirové pandemie více utrácejí za zboží pro děti. Vláda kvůli zamezení šíření nákazy od 11. března uzavřela školy. Lidé proto častěji nakupovali potřeby na malování, omalovánky, ale také různé hry. Módní e-shopy zaznamenaly růst objednávek dětského oblečení. Vyplývá to z dat nákupního rádce Heureka.cz a módního vyhledávače Glami.cz.

  • Pražský primátor má policejní ochranu

    Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) je pod policejní ochranou a nesmí používat veřejnou dopravu, jak byl dosud zvyklý. Přesný důvod opatření magistrát nesdělil. Kdy ochrana skončí, není jasné. „Důvody a konkrétní způsoby ochrany není možné komentovat z rozhodnutí policie. Z bezpečnostních důvodů pan primátor aktuálně nemůže využívat prostředky městské hromadné dopravy, které využíval denně. Do práce musí jezdit autem,“ řekla mluvčí primátora a poradkyně Martina Vacková. Policie v druhé polovině března zadržela muže, který Hřibovi vyhrožoval kvůli zavedeným opatřením proti koronaviru.

  • Babiš: Otevírání obchodů by se mohlo sjednotit na květen

    Otevírání obchodů by se mohlo sjednotit a všechny by se mohly otevřít v květnu. České televizi to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého o takové možnosti bude jednat ve čtvrtek vláda. Podle dosavadních plánů je otevírání obchodů rozloženo postupně až do 8. června. Babiš dnes také řekl, že neočekává změny v omezení volného pohybu a shromažďování.

  • Počet zavřených pošt klesl na 80

    Počet uzavřených poboček České pošty kvůli koronaviru dnes klesl o 19 na 80 pošt. To je nejméně od nástupu epidemie. Nejvíce uzavřených poboček je ve Středočeském kraji, dále v Pardubickém a Jihomoravském.

  • Fotky tváří, které znají nemoc covid-19 v její nejhorší podobě

    Uvázli v izolaci, těží z kurzů „přežití“ a šetří každý respirátor. Fotoreportáž z vinohradské nemocnice z oddělení, kam přivážejí pacienty těžce zasažené koronavirovou nákazou.

  • Firmy v pronájmu získají nárok na odklad nájmu bez záruk státu

    Firmy v pronajatých prostorách, které kvůli vládním opatřením proti epidemii koronaviru musely zavřít své provozy, mohou nájem za období od 12. března do 30. června splatit až do konce letošního roku. Schválila to dnes opětovně Sněmovna. Nevyhověla ale požadavku Senátu, aby stát ručil pronajímatelům za 80 procent dlužného nájmu. Zákon nyní dostane k podpisu prezident.

  • Role armády v celoplošném testování

    Důležitou roli v celém projektu hraje také armáda, která postavila a zajistila odběrová místa. „My jsme se do toho procesu zapojili už od včerejšího dne,“ uvedl generál Zoltán Bubeník z Armády ČR. Na každé místo armáda poskytne dva zdravotníky, kteří budou odebírat krev a dělat výtěry z nosu. Dále také budou na pořádek dohlížet členové vojenské policie a tři ženisté, kteří se budou starat o technické zázemí a odvoz vzorků.

  • Brno se připravuje na celoplošné testování

    Jedním z míst, kde bude probíhat celoplošné testování obyvatel, bude i Brno. Na parkovišti před Fakultní nemocnicí Brno a také na Moravském náměstí v Brně vzniknou dva stany pro potřeby studie kolektivní imunity. „Odebírat se začne zítra. Odběrové časy jsou 8-18. V čase 8-10 hodin budou bráni senioři,“ uvedl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. V Brně se za týden očekává otestování 5000 lidí. Mezi nimi budou také děti. Vyhodnocení každého testu by mělo být do dvaceti minut. Na celé akci se podílí na 60 významných vědeckých osobností, dále tisíce dobrovolníků a mediků.

    Jak bude testování nejen v Brně probíhat, popsali také zástupci zúčastněných institucí na brífinku:

    Brífink k celoplošnému testování.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

  • Mnozí praktičtí lékaři v Praze dostanou testy na covid odpoledne

    Mnozí praktičtí lékaři v Praze nemohou ve svých ordinacích testovat osoby v karanténě na covid-19. Chybí jim vyhovující prostory, ochranné pomůcky či samotné RAPID testy. Ty mnohým lékařům zasílají radnice až během dnešního odpoledne. ČTK to dnes sdělili mluvčí pražských radnic. Od dnešního dne ukončují praktičtí lékaři nařízenou preventivní karanténu u lidí, kteří byli v kontaktu s osobou s nemocí covid-19.

  • U hygieniků se hromadí přestupky

    Moravskoslezští hygienici mají na stole stovky přestupků kvůli rouškám a shromažďování lidí. Každý den přibývají další. Zatím se na jejich vyřízení právní oddělení jen připravuje. Je totiž nutné nejdříve na celorepublikové úrovni sladit výši postihu. I když podle zákona o veřejném zdraví hrozí přestupcům až třímilionová pokuta, reálně se budou udělené sankce pohybovat v řádech tisíců korun.

  • Zájem o testování na Olomoucku je velký

    Olomoucký kraj ve středu odpoledne spustil rezervační systém na plošné testování. Lidé se mohou zapsat podle odběrového místa na určené termíny. Zájem je velký, v Olomouci, Litovli i Uničově jsou již termíny na první dny zcela obsazeny.

  • Hamáček: S koncem nouzového stavu virus nezmizí

    Ministr vnitra Jan Hamáček si stojí za návrhem prodloužení nouzového stavu. „Tušil jsem, že mi za to moc lidí nepoděkuje. Lidé se ke zrušení nouzového stavu upínají s nadějí, že se s tím současně zruší i všechna opatření a virus zmizí. Ale tak to není,“ napsal ministr na Facebooku. Se zrušením nouzového stavu se podle něj pouze zkomplikuje nákup ochranných prostředků. Naopak i s nouzovým stavem je podle něj možné postupně podle rad epidemiologů restrikce uvolňovat.

Reklama

Hlavní zprávy