Hlavní obsah

Roušky a respirátory může dodávat nejméně 38 českých firem

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Reportéři Seznam Zpráv získali soupis firem, které mohou státu dodávat potřebné zdravotnické pomůcky pro boj s koronavirem.

Článek

Spoléhat především na čínský letecký most, nebo plně využít nabízené pomoci českých výrobců? To je miliardová otázka, na kterou nyní vláda hledá odpověď. Za roušky a respirátory z Asie už resorty vnitra, zdravotnictví a obrany zaplatily miliardy korun. „Letecká čínská stezka“, organizovaná ministerstvem vnitra, potrvá minimálně do druhého května.

Podle velkých českých výrobců a části vládní opozice je však nežádoucí být dál závislý na podpoře z Asie. Jak Seznam Zprávy už dříve informovaly, ministerstva navíc v časové tísni často platila pochybným prostředníkům za předražený materiál. Ve výjimečných případech nakupovala respirátor i za víc než 800 korun.

Ministerstvo průmyslu a obchodu si také proto ve spolupráci s agenturou CzechInvest vytvořilo seznam 38 tuzemských výrobců, kteří mohou v blízké době ochranné pomůcky vyrábět a dodávat. Na soupisu podle agentury nejsou společnosti, které nedisponují potřebnými certifikáty. „S většinou firem ze seznamu již relevantní ministerstva spolupracují nebo jednají. Při jeho tvorbě jsme vycházeli z naší Sektorové databáze dodavatelů, dlouhodobých zkušeností v oboru, průzkumu trhu a nabídek, které v uplynulých měsících přicházely na různé resorty. Snažili jsme se zahrnout všechny firmy, jež mají potřebné certifikace nebo na nich momentálně pracují,“ řekl generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl.

Agentura dala dohromady soupis výrobců a dodavatelů roušek, respirátorů a polomasek, brýlí a štítů, obleků, návleků a plášťů. V případě roušek tento seznam certifikovaných výrobců čítá 15 firem, například společnosti Clinitex nebo Spur, u respirátorů se jedná o jedenáct firem, mezi nimi například Refil, Moldex a Pardam.

Cílem je podle CzechInvestu zapojit české výrobce v co nejvyšší míře.

Tuzemské firmy přitom doposud přístup vlády ostře kritizují. Vadí jim, že s nimi kabinet dostatečně nekomunikuje a doposud přesně nezaznělo, kolik roušek a respirátorů a dalších zdravotnických pomůcek je měsíčně třeba. „Pokud by vláda veřejně oznámila konkrétní potřebu respirátorů, jejichž odběr je připravena garantovat, a vyhlásila veřejnou soutěž na uvedený garantovaný odběr, čeští výrobci se do této soutěže přihlásí. Už nyní investovali desítky milionů korun, navyšují výrobní kapacity a v případě férové hospodářské soutěže jsou připraveni investovat do dalšího navýšení,“ uvedl ředitel Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs.

Vláda také v uplynulých dnech avizovala, že uvažuje o spolupráci s americkou společností Honeywell. Firma by za čtyři měsíce postavila fabriku na respirátory nedaleko Olomouce. Stát by společnosti garantoval odběr 50 milionů kusů za osmnáct měsíců.

A právě to české výrobce rozhněvalo. Jen v nanotechnologickém průmyslu jsou firmy, které tvrdí, že stejnou porci nanovlákenných pomůcek také zvládnou. Navíc tvrdí, že jsou kvalitnější.

Například společnost Pardam z Roudnice nad Labem plánuje v květnu vyrobit půl milionu respirátorů. „Nevím, jakou mají kapacitu ostatní výrobci, ale myslím si, že jsme určitě schopní z vleké části poptávku zasaturovat z místních zdrojů,“ uvedla ředitel Pardamu Jan Buk.

„Dále ve firmě Spur na 2,5 milionu vyrobí nanovlákenných respirátorů měsíčně, společnost NanoSPACE má v současnosti výrobní kapacitu 200 tisíc kusů nanovlákenných roušek měsíčně a může ji dále navyšovat,“ potvrdil Kůs.

Jen tyto tři firmy jsou tedy schopné převýšit plánovanou produkci společnosti Honeywell. „Není nám jasné, proč česká vláda nabízí garanci odběru 50 milionů kusů respirátorů v horizontu 18 měsíců firmě, která v České republice nemá žádnou výrobnu respirátorů a teprve uvažuje o jejím vybudování,“ dodal Kůs.

Vicepremiér a šéf krizového štábu Jan Hamáček však opakovaně tvrdil, že české firmy kompletní potřeby nebudou schopné zajistit. Ostatně zaznělo to i od agentury CzechInvest. „Zmapovanou máme aktuální i plánovanou kapacitu. Je důležité upozornit, že kapacity českých firem jsou zejména v případě roušek a respirátorů v současné době pouze zlomkem aktuální potřeby České republiky,“ vysvětlil Reichl.

Jen ministerstvo vnitra doposud zorganizovalo čtyřicítku letů z Číny a za materiál zaplatilo okolo 700 milionů korun. Celkově jich do druhého května plánuje 58.

V Číně nakupovalo také ministerstvo zdravotnictví. Podle mluvčí resortu Gabriely Štěpanyové s českými výrobci spolupracuje. „Ministerstvo zdravotnictví nyní odebírá od 17 tuzemských společností a spolupracuje také s českými vývojáři. Celkově jsme již od českých dodavatelů objednali 1 505 714 kusů ochranných pomůcek. Jde především o respirátory, ústenky, polomasky, filtry, operační pláště a ochranné brýle,“ uvedla. Je to přitom jen zlomek pomůcek, které doposud stát při pandemii využil.

Jaká bude další vládní strategie pří nákupech, zatím není jasné. „Aktuálně čekáme, kdy vláda vyhlásí poptávkové řízení, do kterého se budou moci přihlásit čeští výrobci. Avizovali je minulý týden, mělo proběhnout v pondělí a zatím stále nic. Nevím, kde je problém,“ řekl Buk.

Rozhodne o tom také termín ukončení nouzového stavu. Premiér Andrej Babiš se přiklání ke 30. dubnu, tak jej zatím schválila Sněmovna. Pak už musí stát vybírat dodavatele podle tendrů s jasnými pravidly a kritérii.

Reklama

Související témata:

Doporučované