Hlavní obsah

Počet volně žijících lososů ve skotských vodách je nejnižší za posledních 67 let

Ve skotských vodách rekordně ubývají lososi.Video: Valérie Dvořáková , Youtube.com

 

Reklama

Skotská vláda zveřejnila výsledky za loňský rok, které ukázaly, že počet lososů je nejnižší od roku 1952. Podle Správy skotského rybolovu se výskyt ryby nachází v krizovém bodě a vyzvala, aby se zachování druhu stalo národní prioritou.

Článek

Počet volně žijících lososů ve Skotsku za loňský rok dosáhl rekordně nejnižší úrovně. Populace lososů je tak nejhorší za posledních 67 let, tedy od doby, kdy skotská vláda začala data evidovat, a nyní zveřejnila výsledky za rok 2018.

Podle Správy skotského rybolovu se výskyt ryby nachází v krizovém bodě. Zároveň vyzvala, aby se zachování tohoto druhu stalo národní prioritou.

„Některé faktory ovlivňující populaci volně žijících lososů mohou být mimo lidskou kontrolu. Ale skotská vláda a regulační úřady mají nyní historickou příležitost udělat vše, co je v jejich silách, aby ochránily druhy v těch oblastech, které mohou změnit,“ řekl pro server The Independent Alan Wells, šéf Správy skotského rybolovu.

„Zachování lososů se musí stát národní prioritou v rámci Mezinárodního roku lososa. Vyzýváme všechny regulační orgány, aby urychleně kladly důraz pro zachování druhu,“ dodal Wells.

Důvodů, proč došlo k rapidnímu poklesu počtu lososů, může být několik – snížení kvality vody, změna klimatu nebo rostoucí poptávka.

Na konci minulého roku tak ukončila svou činnost i poslední rybářská stanice ve Skotsku. A to z jediného důvodu – nebyly ryby, které by mohli chytat. Výsledkem je například to, že divokého lososa si teď lidé ve Skotsku nemohou objednat v restauracích. Na menu je dostupný pouze losos chovaný na farmách.

Nicméně i populace lososů chovaných na farmách se velmi snižuje. Ryby napadají mořské vši, které často mohou za jejich úhyn. Podle dat největšího skotského chovatele lososů Mowi se počet vylovených ryb v loňském roce snížil o 36 procent. Vinu dává právě mořským vším a dalším chorobám, které ryby postihly.

Andrew Graham-Stewart, ředitel skotské Organizace pro ochranu lososů a pstruhů, pak pro The Independent uvedl, že klesající počet lososů podtrhuje životně důležitý význam negativního dopadu způsobeného člověkem. A ten je nutné řešit.

„Skotská vláda se musí přestat vyhýbat odpovědnosti a okamžitě jednat,“ prohlásil Graham-Stewart.

Reklama

Související témata:

Doporučované