Hlavní obsah

Kvůli průmyslovému rybolovu umírá na březích Francie rekordní počet delfínů

Moře na západě Francie od ledna vyplavilo rekordních 1 100 mrtvých delfínů.Video: Lukáš Fíl, Youtube.com

 

Reklama

Na západních březích Francie letos moře vyplavuje rekordní počet mrtvých delfínů. Jejich těla jsou často znetvořená a mají odříznuté ploutve. Delfíni umírají udušením, když se během průmyslového rybolovu zamotávají do rybářských sítí. Současný objem rybolovu podle vědeckých studií delfíny pravděpodobně časem vyhubí.

Článek

Od ledna moře na západních pobřežích Francie vyplavilo rekordních 1 100 mrtvých delfínů. Za většinu úmrtí těchto vysoce inteligentních savců může průmyslový rybolov; rybáři delfíny omylem zachytí do svých sítí a ti se pak udusí, protože si nemohou doplout na hladinu, aby se nadechli.

„Počet mrtvých delfínů za poslední tři měsíce překročil rekord z minulého roku, a i ten byl nejvyšší za posledních 40 let,“ uvedl Willy Daubin z Národního centra pro vědecký výzkum na univerzitě v La Rochelle pro agenturu AP.

„Jaká rybářská technika nebo vybavení může za tato úmrtí?“ ptal se Daubin.

Nalezení delfíni mají po těle krvavá zranění a někdy odříznuté zadní ploutve. Podle aktivistů rybáři běžně odřezávají části těl udušených delfínů, aby tak předešli poškození svých sítí.

Situace přiměla francouzského ministra ekologie Francoise de Rugyho zahájit kampaň za ochranu delfínů. Minulý týden přijel do La Rochelle, aby začal pracovat na snížení počtu těchto případů. Je pod tlakem také kvůli postoji francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který aktivně usiluje o zlepšení životního prostředí ve Francii.

Odpuzovat savce zvuky

Rugy přišel s několika plány včetně podpory výzkumu akustických odpuzovačů delfínů. Ty vysílají zvukové signály, které jsou delfínům nepříjemné.

Podle ochránců práv zvířat Sea Shepherd jsou ale tyto odpuzovače zbytečné. Skupina, která v regionu rybářské lodě s vlečnými sítěmi sleduje, tvrdí, že rybáři odpuzovače neaktivují z obavy, že by tím odlákaly i jiné ryby. Zapínají je pouze, když jejich lodě kontrolují hlídky.

Někteří také uvádí, že vzrůstající počet odpuzovačů není dobrým dlouhodobým řešením, protože v oceánu kvůli zvukovému znečištění vytváří neobyvatelné podmínky pro ryby a savce.

Prezidentka francouzské pobočky Sea Shepherd Lamya Essemlaliová v rozhovoru pro agenturu AP vysvětluje, že kromě skandálního rybolovu tažnými sítěmi je na vině agresivní lov štikozubce, který byl po dlouhém zákazu povolen před třemi lety, tedy v době, kdy také začal nárůst počtu mrtvých delfínů.

Hrozí vyhubení, varuje Sea Shepherd

Nynější ekologická krize podle ní plyne z bezprecedentní poptávky po levných rybách. Essemlaliová vyzývá vládu a především prezidenta Emmanuela Macrona, aby jednali hned. Citovala vědce, podle kterých současná míra rybolovu delfíny pravděpodobně časem vyhubí.

„Na této planetě je sedm miliard lidí. Brzy to bude devět, deset. V oceánech není dost ryb k nasycení lidské populace. Doporučení Světové zdravotnické organizace ohledně konzumace ryb — to už je dvojnásobek jejich množství v oceánech. To prostě není možné a nemůže se to stát. Musíme drasticky snížit naši konzumaci ryb. Pokud nemusíte jíst ryby, nejezte je, nechte je v oceánu,“ žádá Essemlaliová.

Celosvětová spotřeba mořských plodů se v posledních 50 letech podle Evropské komise zdvojnásobila. Současná situace je podle ochránců přírody neudržitelná.

Reklama

Doporučované