Hlavní obsah

Pochybnosti kolem stavby zřícené lávky na Floridě. Na mostě chyběl hlavní nosník, přesto měl být podroben zátěžové zkoušce

Pád mostu nepřežilo nejméně 6 lidí.Video: AP

 

Reklama

Stále není jasné, za jakých okolností došlo ke zřícení lávky ve floridském Miami.

Článek

Stoupá počet pochybností kolem stavby zřícené lávky ve floridském Miami, jejíž pád ve čtvrtek zabil nejméně 6 lidí. Na mostě chyběly některé nosníky, podle stavitelů mělo ve čtvrtek přesto dojít k zátěžové zkoušce.

Lávka byla postavena v rekordním čase 6 hodin za použití přenositelných modulů. Postavena byla technikou takzvané akcelerované mostní konstrukce, kterou pomáhala vyvinout nedaleká Floridská mezinárodní univerzita (FIU). Ta si od techniky slibovala minimalizaci omezení dopravy a maximalizaci bezpečnostních opatření. V tiskové zprávě uvedla, že tato metoda sníží potenciální nebezpečí pro pěší, řidiče i konstruktéry.

Na vizualizaci zveřejněné univerzitou na Twitteru měly být součástí mostu i hlavní nosník a podpůrné trámy sahající přes celou konstrukci. V realitě ale na mostě chyběly. Dosud není jasné, co konstruktéři k podepření mostu použili jako alternativu. Ve zprávě z místa incidentu však stavitelé uvedli, že měla ve čtvrtek na lávce probíhat zátěžová zkouška.

Stavba lávky byla zahájena loni, dokončena měla být počátkem roku 2019. Podle univerzity měla mít životnost 100 let a odolat měla i hurikánům páté, tedy nejvyšší kategorie. Most byl podle FIU prvním projektem svého druhu.

„Pěší most, první svého druhu, se přesouvá na místo. ‚Floridská mezinárodní univerzita je o stavění mostů a bezpečnosti studentů. Tento projekt naši misi nádherně zhmotňuje,‘ prezident Mark B. Rosenberg,“ napsala FIU na Twitter v sobotu.

Zřícení lávky na místě ve čtvrtek zabilo nejméně šest lidí, dalších deset osob bylo zraněno. Bilance mrtvých se ale nejspíš zvýší, jakmile se záchranáři dostanou pod dosud neohledané trosky. Pod sutinami téměř tisícitunové konstrukce zůstalo osm automobilů.

O identitě mrtvých prozatím úřady neinformovaly. Známo je nicméně to, že jedna z obětí na univerzitě studovala.

Reklama

Doporučované