Hlavní obsah

Podcast České podsvětí boduje, během pár týdnů překonal 100 tisíc

Foto: Seznam Zprávy

Jonák, Roubal, Kajínek. Podcast o zločinu divokých devadesátek slaví u posluchačů úspěch.

Reklama

Audiopořad z dílny Seznam Zpráv, ve kterém investigativní novinář Josef Klíma a youtuber StaySteak připomínají divoké devadesátky, měl premiéru 6. července.

Článek

První true crime podcastová série z dílny Seznam Zpráv je z pohledu statistik dosud nejúspěšnějším podcastem, který audiotým od ledna 2020 zveřejnil. Na webu a v aplikacích České podsvětí za necelý měsíc od premiéry nasbíralo už 110 tisíc spuštění/stažení.

Hlavně v aplikacích si České podsvětí hledá mladší publikum – podle statistik streamovací služby Spotify je 26 % posluchačů podcastu na této službě ve věku 18 až 22 let, čtvrtina pak ve věku 23 až 25 let. Podcast se od svého zveřejnění drží na 1. místě české hitparády Apple Podcasts.

„Vsadili jsme na propojení Josefa Klímy a mladého neokoukaného youtubera Adama Miklici, který je fascinován devadesátkami i tehdejšími kriminálními strukturami. Díky Adamovi, svěžímu sounddesignu a využívání archivů přibližujeme 90. léta i lidem, kteří je sami nezažili. Je to kvalitní ‚pop‘, známé kriminální případy podané novou formou. Přitom s vysokou novinářskou úrovní, která k Seznam Zprávám patří,“ říká Jakub Unger, ředitel Divize zpravodajství a rádií.

V originálním projektu na motivy knihy Zločin, jak ho pamatuju tým pod vedením režiséra Damiana Machaje připomíná nejznámější kauzy a zločince divokých devadesátek. Zatím největší ohlas vzbudil díl, který se věnuje Ivanu Jonákovi. Další epizody připomínají aktivity ruskojazyčných gangů, orlické vraždy nebo celebritizaci případu Jiřího Kajínka.

Série, která má celkem devět dílů, připomene i Berdychův gang nebo Radovana Krejčíře.

Seznam Zprávy kromě Českého podsvětí nabízejí další čtyři původní zpravodajské podcasty: politickou talk show Vlevo dole, fotbalového AngličanaCheckpoint o dění v zahraničí a netradiční zpravodajský souhrn Stopáž.

Týdně na webu SZ.cz a v aplikacích podcasty a audioobsah nasbírají v průměru přes 100 tisíc přehrání.

České podsvětí

V celkem devítidílné podcastové sérii České podsvětí se Josef Klíma a youtuber StaySteak věnují orlickým vraždám, východním gangům nebo případu Jiřího Kajínka. Premiéra každé pondělí na SZ.cz, na Spotifyv Apple Podcasts.

Producent a režie: Damian Machaj. Scénář: Lucie Kryzová. Dramaturgie: Dan Moravec. Mix zvuku a hudba: Ivan Horák a František Šec. Vzniká ve spolupráci s audiotýmem Seznam Zpráv.

Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované