Hlavní obsah

Epizoda třetí: Jak zabíjel nejvýkonnější sériový vrah českých devadesátek

Foto: Profimedia.cz

Ivan Roubal byl odsouzen za pět vražd. Je pravděpodobné, že spáchal minimálně ještě další tři.

Reklama

Článek

Na začátku 90. let se lidé chopili šance volně podnikat. Někteří začali podnikat ve vraždách. Vysoce inteligentní a brutální vrah Ivan Roubal se rozhodl, že nejsnazším způsobem, jak se dostat k penězům, je někoho zabít.

„Byl dílem doby. Policie byla na začátku 90. let zatlačena do defenzivy, ovládli to tu tenkrát drsní zločinci. Ivan Roubal si z toho vydedukoval, že nejsnazší způsob, jak se dostat k penězům, je někoho zabít. Protože když ty mrtvoly dostatečně dlouho schová, tak se ani nenajdou. A když není mrtvola, není ani vražda, takže ho nemůžou ani odsoudit,“ vzpomíná Josef Klíma ve třetím díle podcastu České podsvětí.

Roubala označuje za nejvýkonnějšího sólového sériového vraha v dějinách samostatného českého státu.

Roubal byl odsouzen na doživotí za pět vražd, je ale pravděpodobné, že spáchal minimálně ještě další tři. Vězeňský kněz Aleš Jaluška na něj vzpomíná jako na vzdělaného, ale velmi manipulativního člověka. Ve vězení propadl jehovismu.

„Podle toho, jak jednal, bylo jasné, že lidský život pro něj má velmi malou cenu. Považoval spravedlnost za slabou a pitomou, protože mu nedokázala všechno,“ dokresluje Roubalovu osobnost Jaluška.

Vraždil potichu, stranou od civilizace, na šumavském statku Pohádka. Své oběti okrádal, rozprodával a používal jejich osobní věci.

Když v roce 1992 zmizel taxikář Vladimír S., Roubal začal jezdit jeho autem. Tělo se našlo o rok později v septiku cizího domu. Pak zmizel prodavač bižuterie Václav H. a Roubal se pokoušel prodat jeho dům. V roce 1993 se Roubal seznámil přes inzerát s Josefem S. Jeho tělo vhodil do rybníka a vykradl jeho byt.

Proč už Klíma na statek Pohádka nechce jezdit? Jakou má osobní vzpomínku z návštěvy Roubala ve vězení? A jak na vraha navazuje orlický gang? Poslechněte si celou epizodu v přehrávači v úvodu článku.

České podsvětí

V celkem devítidílné podcastové sérii České podsvětí se Josef Klíma a youtuber StaySteak věnují zločinu divokých devadesátek. Premiéra: každé pondělí na Seznam Zprávách, na Spotifyv Apple Podcasts.

Producent a režie: Damian Machaj. Scénář: Lucie Kryzová. Dramaturgie: Dan Moravec. Mix zvuku a hudba: Ivan Horák. Vzniká ve spolupráci s audiotýmem Seznam Zpráv.

Použité zdroje a citace: Legendy kriminalistiky: Roubal, Česká televize, 2016. Šokující zločiny: Až na dno Orlíku, Oliver Malina-Morgenstern, 2002 (YouTube).

Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Reklama

Doporučované