Hlavní obsah

Epizoda druhá: Drsnější. Jak si Česko v 90. letech porcovaly gangy z Východu

Foto: ČTK

V 90. letech začali do Česka proudit gangsteři nejenom z Ruska, ale také z Ukrajiny, z Dagestánu a Čečny. Prostě ostří hoši.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Říká se divoké devadesátky. Protože najednou to v Československu byla tak trochu kovbojka. Divoký západ Východu, staré struktury se rozpadly, policie v plenkách a všichni v euforii. Druhý díl podcastu České podsvětí.

„Byli prostě naprosto přímočaří. To znamená, že jste si otevřel cukrárnu na malém městě, oni přišli, vzali si zmrzlinu a říkali: Tak co? Platíš? Chceš kryšu? Když nebudeš platit, může se ti něco stát.“

S otevřením hranic do Československa neproudila jen svoboda, ale také drogy nebo organizovaný zločin z Východu. Policisté, kteří do té doby řešili domácí zabijačky nebo vařiče pervitinu, si s roztahovačnými gangy s komplexní hierarchií nevěděli rady.

„Po roce 1989 nastala taková doba násilí, brutality. Hrozný šok. Policie do té doby vlastně pracovala s takovými zločinci-gentlemany. Najednou létala auta do povětří, střílelo se na diskotékách. Agresivita rostla, jak pachatelů, tak samozřejmě i ze strany policie,“ vzpomíná policistka Helena Kahnová v další epizodě podcastu České podsvětí.

Poslechněte si první epizodu o Ivanu Jonákovi

Špičky ruskojazyčné mafie měly v Čechách i své neoficiální ústředí. Luxusní noční podnik s japonskou restauraci U Holubů na Andělu v Praze. Právě sem měl v květnu 1995 přijet Semjon Mogilevič, hlava solomonské mafie a muž, kterého FBI uvádí v seznamu nejhledanějších uprchlíků.

Na mafiánském summitu v Praze, který se pořádal pod zástěrkou narozeninové oslavy dvojky konkurenční solncevské mafie, tehdy proběhla rozsáhlá razie, během které policisté zadrželi 200 lidí. Mogilevič ale na místě nebyl. Dostal včas echo, že se chystá razie.

„V 90. letech byla na druhou stranu v řadách policie i spousta nadšených mladých odvážlivců, kteří byli do práce zažraní. Pamatuju si třeba jednoho, který si nechal vytetovat vora v zakoně, což je vlastně ta nejvyšší mafiánská šarže, jen proto, abychom si to mohli natočit do pořadu Na vlastní oči,“ dodává Josef Klíma.

V čem byl zátah U Holubů zlomový? Jak se policie učila orientovat ve východních organizovaných strukturách? A co znamená, když si někdo nechá vytetovat vlka? Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

České podsvětí

V celkem devítidílné podcastové sérii České podsvětí se Josef Klíma a youtuber StaySteak věnují zločinu divokých devadesátek. Premiéra každé pondělí na Seznam Zprávách, na Spotifyv Apple Podcasts.

Spolupracovali: Producent a režie: Damian Machaj. Scénář: Lucie Kryzová. Dramaturgie: Dan Moravec. Mix zvuku a hudba: Ivan Horák. Vzniká ve spolupráci s audiotýmem Seznam Zpráv.

Použité zdroje a citace: Pořad Vizitka - Ivan Jonák, Česká televize, 1994. Novoroční projev Václava Havla, Česká televize, 1990. Reportáž Razie v restauraci U Holubů, Česká televize, 1995. Pořad Na vlastní oči TV Nova (z osobního archivu Josefa Klímy). Citace z filmu Bratr 2, YouTube, 2000. Intro ze skladby Věnováno králi, Gio Pica, YouTube, 2017.

Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Reklama

Doporučované