Hlavní obsah

Podezřelé platby na úřadu hejtmanky Jermanové zaujaly Kalouska. Případ předá policii

Miroslav Kalousek chce nechat prověřit hospodaření na Středočeském kraji.Video: Vojtěch Bažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Středočeský kraj platil desítky tisíc korun měsíčně externistům, tají však jejich jména a mlčí o tom, co přesně za vysoké měsíční odměny dělali.

Článek

Bývalý předseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek podá trestní oznámení, kterým chce prošetřit, jestli se v úřadu středočeské hejtmanky ANO Jaroslavy Jermanové neporušuje zákon.

Jde o reakci na zjištění, která přinesl Seznam. Zveřejněn byl přehled pracovníků, které úřad najal na různé služby a práce a platil za ně desítky tisíc korun měsíčně. Kraj zároveň odmítá sdělit, jakou práci externisté odvedli, a tají také (a to nejen před novináři, ale i před kontrolními orgány zastupitelstva) jména lidí, které si na zmíněné činnosti najal.

„Z informací, které mám z vašeho článku, se jedná o nehorázné nakládání s rozpočtovými prostředky, že je skutečně namístě, aby se na to podíval státní zástupce, zda nešlo k neoprávněnému nakládání s rozpočtovými prostředky a porušování povinností při správě cizího majetku,“ řekl Seznamu Kalousek.

Ze zveřejněného přehledu lze například vyčíst, že kraj si najal člověka na „analýzu hudebních festivalů“ a platil mu za to 45 tisíc korun měsíčně. Za 35 tisíc si pak nechal dělat „sledování aktuálního dění a poskytování zpětné vazby“.

Kalousek to komentoval slovy, že zná „mnoho případů, kde byli stíháni správci rozpočtových prostředků za mnohem méně křiklavé smlouvy“.

Jedna z nejvýraznějších postav současné sněmovní opozice dodala, že trestní oznámení má v plánu podat příští týden, jen co se vrátí z nemocnice po operaci kolene.

Opozice ve středočeském zastupitelstvu navíc ve čtvrtek vyzvala vedení kraje, aby smlouvy s externisty zveřejnilo.

„Skrývat, na co plynuly veřejné prostředky a co díky nim vzniklo, je naprosto nepřijatelné. Vyzýváme proto vedení Středočeského kraje, aby zveřejnilo smlouvy a zejména výsledky práce zaplacené z veřejných prostředků,“ stojí v prohlášení klubu zastupitelů za ODS.

Zastupitel za TOP 09 Jan Jakob uvedl, že požádal radu kraje a ředitele úřadu o poskytnutí neanonymizovaného přehledu pracovních dohod uzavřených na odboru kanceláře hejtmanky od počátku roku 2017 k dnešnímu dni a dále informace o tom, co tito lidé dělali a jak byli odměňováni.

„Také žádám zveřejnění, protože jen tak může dojít k potvrzení, že provedené práce vykonávali skuteční odborníci a dojde k vyvrácení jakýchkoliv spekulací o tom, že by snad mohlo jít o formu jakési odměny blízkých osob či dokonce o politické trafiky,“ dodal.

Seznam získal dokument s přehledem 35 pracovníků (či pracovnic), které si v roce 2017 krajský úřad najal na krátkodobou smlouvu, ale kdo jsou či jakou práci konkrétně odvedli, už není možné se dozvědět.

Přitom je z anonymního přehledu patrné, že úřad těmto lidem zaplatil v některých případech až stovky tisíc korun. Z dokumentu lze jen vyčíst, že vykonávali blíže neurčitou činnost, jako je například „poskytování zpětné vazby“. Nebo služby, které normálně zajišťují stálí zaměstnanci úřadu.

Reklama

Doporučované