Hlavní obsah

Podíl těžce nemocných covidem-19 v Česku stoupá. Je na hodnotách z května

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Roste poměr lidí, kteří jsou v nemocnici s koronavirem v těžkém stavu. V porovnání se sousedními státy je na tom však Česká republika stále dobře.

Článek

Od začátku května klesá procento nakažených, kteří vyžadují hospitalizaci kvůli nemoci covid-19. Zatímco 5. 5. muselo být v nemocnici necelých 12 procent ze všech nakažených, v současné době se tato hodnota pohybuje okolo 3 procent. V řeči absolutních čísel to znamená, že v květnu nemocniční péči potřebovalo 295 lidí, v současné době je to „pouze“ 132 lidí.

Co však naopak roste, je poměr hospitalizovaných, kteří jsou ve vážném stavu nebo potřebují vysoce intenzivní péčí. Tam se naopak vracíme zpět k hodnotám, které byly na konci května. V těžkém stavu byl ke 14. červenci zhruba každý šestý člověk, před měsícem přitom statisticky těžký průběh nemoci vycházel přibližně na jednoho z 12 hospitalizovaných.

V České republice je v současné době téměř půl procenta vážných případů vzhledem k počtu aktivních případů. V porovnání se sousedními zeměmi je to nejoptimističtější hodnota, Slovensko má o desetinu procentního bodu více, Rakousko s Polskem přesáhly hodnoty 0,75 %. Německo je na tom výrazně hůř se 4,06 % a řadí se na třetí příčku z celé Evropy. Ještě horší poměr mají již jen Moldavsko s Litvou, kdy obě země přesáhly hranici 6 %.

Vysoká procenta může způsobit například rozšíření nákazy ve zdravotnických zařízeních nebo v domovech pro seniory. Lidé na těchto místech jsou vůči koronaviru nejen zranitelnější, ale také jim hrozí právě těžší průběh nemoci.

Země s hodnotou N/A (není k dispozici) neuvádějí v rámci zdroje dostatek informací pro to, aby bylo možné poměr vypočítat. Jedná se například o Velkou Británii, Španělsko nebo Švédsko. Přitom to jsou země, které byly nebo jsou koronavirovou nákazou postiženy velmi silně.

V současné době je v českých nemocnicích v těžkém stavu s koronavirem 19 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované