Hlavní obsah

Podívaná jako na Marsu: Sever Číny zasáhla silná písečná bouře

Bez komentaře: Silný vítr a písek zahalil sever Číny včetně metropole Pekingu do oranžové mlhy a snížil viditelnost na minimum. Lidé na sociálních sítích sdílí fotografie i videa, na kterých často není vidět nic než „oranžová tma“.Video: AP

 

Reklama

Silný vítr, který přinesl písek z pouště Gobi, zahalil sever Číny včetně metropole Pekingu do oranžové mlhy. Oranžová tma v pondělí prakticky zastavila leteckou dopravu, informovala agentura Reuters.

Článek

Očekává se, že se písečná bouře posune jižně k deltě řeky Jang-c’-ťiang a pomine během středy až čtvrtka, uvedlo čínské ministerstvo životního prostředí.

Podle meteorologů písek a prach zasáhne 12 provincií a regionů od Sin-ťiangu v severozápadním cípu Číny po nejvýchodnější provincii Chej-lung-ťiang.

Lidé na sociálních sítích sdílí fotografie i videa, na kterých často není vidět nic než „oranžová tma“. Písek snížil viditelnost v podstatě na nulu. Úřady doporučily lidem, aby nevycházeli ven a omezili větrání.

„Je to nejintenzivnější písečná bouře v naší zemi za posledních deset let, která navíc pokryje nejširší oblast,“ napsal na své webové stránky čínský národní meteorologický úřad.

V pondělí okolo poledne místního času zrušila dvě mezinárodní pekingská letiště kolem pětiny letů, písek také v hlavním městě zkomplikoval pozemní dopravu, píše agentura AP.

Písečné bouře jsou v březnu a dubnu v Pekingu poměrně časté, a to kvůli blízkosti rozlehlé pouště Gobi, jež se rozkládá přes sever země a Mongolsko. Svůj podíl na tom má i odlesňování a eroze napříč severní Čínou, podotýká Reuters.

Čínská vláda utratila miliardy dolarů na projekty, které mají zastavit rozšiřování pouští, mimo jiné vysazováním stromů či ochranou zbývajícího rostlinstva na okraji pouštních oblastí.

Reklama

Související témata:

Doporučované