Hlavní obsah

Podívej, co jsi způsobila. Pachatel napsal oběti sexuálního zneužívání

Podívejte se na novou část z videosérie Ve stínu celibátu. (Režie: Braňo Pažitka)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Videodokument Seznam Zpráv Ve stínu celibátu vstupuje do finále. Příběh Jiřiny Kočí, ženy, kterou zneužíval kněz a která 25 let poté bojuje s traumatem, se dočkala od „svého pachatele“ odpovědi. Jaké jsou její další plány?

Článek

„Ten jeho dopis není o tom, že ho mrzí, že mi ublížil,“ říká Jiřina Kočí, když se svou terapeutkou Ritou Kramerovou rozebírají odpověď od kněze Pavla Krejčího. „Ten dopis je v podstatě o tom: Ty mě tak se..š, žes to vytáhla ven a zkazila mi zbytek života. Jak sis mohla dovolit to otevřít? Je to dopis chlapa šestnáctileté holce.“

Reportéři Seznam Zpráv sledovali případ Jiřiny Kočí od loňského června do letošního jara. Paní Jiřina jako vůbec první žena mezi oběťmi sexuálního zneužívání v církvi naprosto otevřeně a s přiznanou identitou popsala příčiny, průběh i doživotní následky zneužívání o generaci starším mužem, který porušil celibát.

V druhé části videoreportáže se Jiřina Kočí vrací do Moravských Budějovic, odkud byl farář Pavel Krejčí - v souvislosti s jejím případem - loni v lednu odvolán. Reportáž zachycuje mimo jiné její setkání s farářem Ladislav Hubáčkem, který Krejčího vystřídal.

Jiřina Kočí se následně seznámí i s odpovědí Pavla Krejčího na dopis, ve kterém ho vyzvala, ať se k případu veřejně postaví. Napsal jí: „Z Moravských Budějovic jsem musel odejít ze dne na den, aniž bych se mohl rozloučit, aniž bych se mohl sbalit a připravit farnost k předávce. Farnosti bylo oznámeno, že jsem pryč, velice nešťastným způsobem, takže se tam už nemůžu ukázat…“

On sám požádal o takzvanou laicizaci, tedy aby byl uvolněn z duchovní služby. Vzhledem k promlčení případu (odehrál se před více než 25 lety) mu už dál žádný trest nehrozí.

Vzhledem k vstřícnému přístupu řádů salesiánů, k nimž Krejčí patřil, může Jiřina Kočí docházet už dva roky na psychoterapie, které ji vrací do normálního života. A společně s Jiřím Kylarem, mužem, který byl jako dospívající chlapec zneužíván knězem, založili spolek na pomoc dalším obětem sexuálního zneužívání v církvi.

„Teď začíná moje skutečná práce,“ říká Jiřina, když v reportáži představuje spolek. „Dali jsme mu jméno ‚Někdo ti uvěří‘. Právě proto, že nám většinou nikdo nevěří. Spolek tu bude pro všechny oběti, které procházejí nebo prošli touhle traumatickou zkušeností a potřebují pomoc. Budu se snažit pomoc každé oběti, která se mi ozve a řekne: Já jsem na tom úplně stejně. Věřím, že spousta holek, které doteď mlčely, už mlčet nebudou.“

Případem se budeme dál zabývat.

Ve stínu celibátu

Podcastová série Seznam Zpráv. Příběh Jiřiny Kočí, oběti sexuálního zneužívání knězem, která veřejně popisuje příčiny, průběh i doživotní následky traumatu, které zažívala před 25 lety.

Poslouchejte na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Vytvořili: Jiří Kubík, Braňo Pažitka. Své postřehy, podněty a tipy k podcastové tvorbě Seznam Zpráv nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Máte vlastní zkušenost se sexuálním zneužíváním v církevním prostředí nebo víte o někom takovém? Můžete se obrátit na spolek Někdo ti uvěří.

Reklama

Doporučované