Hlavní obsah

Podívejte se do sídla britské královny. Nejen do míst, která projdou rekonstrukcí za dvanáct miliard korun

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Náročnou rekonstrukcí, která bude trvat deset let, projde především technické zázemí Buckinghamského paláce

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Britská vláda schválila investici do oprav Buckinghamského paláce. Někteří Britové jsou ale přesvědčeni, že rekonstrukci by měla platit sama královská rodina.

Článek

Přestože má Buckinghamský palác před sebou desetiletou rekonstrukci, nejrozsáhlejší od druhé světové války, královna v něm bude bydlet i nadále. Běžně v něm totiž tráví zhruba třetinu roku.

Opravy, které financuje britská vláda z prostředků na chod královského úřadu, přijdou na 369 milionů liber, tedy bezmála dvanáct miliard korun. S investicí ale nesouhlasí někteří občané. Patnáct tisíc Britů se podepsalo pod petici, ve které žádají, aby si opravy platila sama královská rodina.

„Královská rodina očekává, že si sáhneme hlouběji do kapsy, aby zrenovovala Buckinghamský palác. Přitom hodnota královského majetku se ani nedá odhadovat. Je to skandální,“ řekl britskému deníku Metro iniciátor petice Mark Johnson.

Finance určené na rekonstrukci paláce jsou terčem kritiky i ze strany příznivců charitativního projektu veřejnoprávní televize BBC Children in need. Nelíbí se jim, že zatímco na potřeby dětí v nouzi je nutné vybírat peníze prostřednictvím veřejné sbírky, královská rodina dostala peníze ze státní kasy. Královně tak nasadili pásku přes oko, stejně jako nosí medvídek - symbol charitativního projektu.

Plánované opravy by měly zásadním způsobem snížit náklady na provoz paláce a zároveň umožnit návštěvníkům více soukromých prohlídek královského sídla nebo delší letní otevírací dobu. Celkově by měl roční provoz paláce zlevnit o 107 milionů korun.

Opravy zahrnují především elektřinu, vodovod a topení. Rekonstrukce se tak dotkne všech sedmdesáti osmi koupelen, kterými palác disponuje. V plánu je ale i výměna dřevěných podlah nebo 6 500 zásuvek. Palác by měl do budoucna využívat například i solární panely a odhaduje se, že úpravy by měly snížit uhlíkovou stopu, kterou palác vytváří, až o čtyřicet procent.

Rekonstrukce má zajistit komfortní bydlení a funkčnost paláce na dalších padesát let. Další plánované opravy by měly přijít v roce 2067.

První práce na tři sta let staré budově začnou v průběhu příštího dubna a budou trvat deset let. Ještě v létě se spekulovalo, zda, případně kam, se královská rodina v průběhu rekonstrukce přestěhuje. Ve hře byl například zámek Windsor na západ od Londýna. Nakonec se ale rodina rozhodla zůstat ve svém oficiálním sídle i v době rekonstrukce. Palác má přes sedm set místností a tak by rekonstrukce neměla život královské rodiny příliš narušovat.

Reklama

Doporučované