Hlavní obsah

Podívejte se, jak pracuje designérka, jejíž lustry chtějí po celém světě

Designérka Katarína Kudějová Fulínová v akci.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Firma Lasvit patří mezi nejvyhlášenější světové sklářské značky. Nechali jsme si proto od jedné z jejích designérek navrhnout svítidlo.

Článek

Její lustry a světelné instalace, jak se říká velkým svítidlům, která už jsou spíš uměleckým dílem, se prodávají po celém světě. Ročně nakreslí design až pro 250 svítidel. Různé velikosti, různé tvary, ale jeden rukopis.

Katarína Kudějová Fulínová pracuje pro Lasvit. Firmu, která spolu s druhým českým sklářským podnikem Preciosa vrátila Česku jeho světový sklářský věhlas. Lasvit dodává svítidla do celého světa. Nejčastěji ale klienty nachází na Středním nebo Dálném východě.

A zatímco Blízký východ, nadopovaný ropnými penězi, chce opulentní a okázalé instalace, Asie jde cestou chytrého minimalismu a chytrých svítidel.

Většina do ciziny

Lasvit vydělává hlavně na zakázkové výrobě. Tvoří lustry a světelné instalace na míru. Jejich ceny začínají zhruba od 50 tisíc dolarů.

Na sérii takových svítidel, která šla do jedné ruské rezidence, se podílela i Kudějová Fulínová. Na to, jak taková série instalací vypadá, se podívejte ve videu:

Série světelných instalací firmy Lasvit, která míří do rezidence v Rusku.Video: Seznam Zprávy

Podobným způsobem funguje většina sklářských firem v Česku. Tuzemský trh by je neuživil a skoro 90 procent z toho, co tu vyrobí, posílají do světa.

Lasvit patří mezi nejúspěšnější tuzemské sklářské podniky. Ve světě se daří také další české značce Preciosa. V posledních letech se oběma zavedeným firmám snaží konkurovat třeba značka Bomma.

Na to, jak to vypadá, když si zákazník nechá navrhnout lustr na míru, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované