Hlavní obsah

Podívejte se, jak vypadalo největší vojenské cvičení v historii Ruska

Největší vojenské manévry v historii se konaly na východě Ruska.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší vojenské manévry v historii se konaly na východě Ruska. Cvičení Vostok 2018 se údajně zúčastnilo 300 tisíc vojáků. Rusko chce ukázat, že ubrání své území, komentuje vojenský expert největší vojenské cvičení ruské armády v historii.

Článek

Rusko se všemi zmíněnými akcemi snaží znovu zaujmout pozici, kterou měl kdysi Sovětský svaz. Obnova Ruska jako světové velmoci je hlavním cílem Putinovy zahraniční politiky. Tomu odpovídají i investice do armády. Letos v září proběhlo v Rusku jedno z největších vojenských cvičení v historii. Větší se konalo jen v roce 1981 v tehdejším Sovětském svazu. Cvičení dostalo název Vostok 2018 a do manévrů se prý zapojilo 300 000 vojáků, 36 000 tanků a ozbrojených vozidel a více než 1000 letadel a asi 80 vojenských plavidel.

„Chci zdůraznit, že manévry se neuskutečnily, aby ohrozily nějakou jinou zemi, a jsou v souladu s naší vojenskou doktrínou, která má obranný charakter,“ tvrdí jeden z ruských generálů.

Zástupci ruské armády řekli, že manévry nebyly zaměřeny ani proti zemím NATO. Západní aliance uvedla, že cvičení monitorovala. Mluvčí NATO Dylan White ale konstatoval, že Vostok 2018 demonstroval, že se Rusko připravuje na konflikt ve větším měřítku a že to odpovídá ruské strategii vyšší aktivity.

„Důvod, proč Rusko pořádá takováto cvičení na západních hranicích a pak i na východních, je to, že chce ukázat, že dokáže ubránit své území kdekoliv,“ říká vojenský expert.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované