Hlavní obsah

Podívejte se. Lidé vybírají, jaké malby ozdobí zdi u stanice metra Opatov

Foto: Praha 11

Autor tohoto návrhu staví ze zdánlivě běžných předmětů obličeje v nadživotní velikosti nebo celé postavy.

Reklama

Zdi u stanice pražského metra C Opatov ozdobí malby, tzv. mural art. Obyvatelé metropole mohou vybírat ze čtyř návrhů. Vítězný obraz bude namalován letos na podzim.

Článek

Uvedla to mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Hlasovat pro jeden ze čtyř návrhů, které se dostaly do finále vyzvané výtvarné soutěže, lze do 30. září na webu Prahy 11. DPP stanici rekonstruuje. Práce se dějí za provozu. V minulosti se mural art objevil například u stanice metra C Vltavská.

Foto: Praha 11

Pravěký mural. „V kontextu pravěku lze považovat jeskynní malby za výtvarnou práci ve veřejném prostoru. Byly to první ambice zanechat po sobě nejen potomky a statky, ale i příběh, a oddělily tak naše předchůdce od zvířat. K tomuto momentu bych se chtěla svou prací vrátit a zdůraznit jej. Tyto dávné graffiti a murální malby v jeskyních se pro mnohé filozofy staly klíčem k dešifraci tajemství člověka. Byly to první duševní práce jakožto tvorba symbolických vyjádření, nejstarší obrazové zobrazení vyprávění příběhu, ale také první figurativní umění na světě. Vyobrazení zvířat a jejich lovu v jeskyních vždy patřilo k přiléhajícím pravěkým osídlením a sídliště vnímám jako novodobé osídlení krajiny,“ uvádí autor tohoto návrhu.

Na Opatově v minulosti malba na zdi už byla. Vytvořil ji malíř Jan Kaláb. „Pět let je u streetartového umění dlouhá doba, na původním díle se značně podepsal zub času, počasí i stav fasády objektu. Naší snahou bylo nejen vrátit umělecké dílo na stejné místo, ale rozšířit jej na všechny plochy druhého vstupu do stanice,“ uvedla architektka metra Anna Švarc.

Foto: Praha 11

Současná abstrakce. „Abstraktní mural by měl především divákům z ulice předávat emoce. Emoce v divákovi vzbuzuje kompozice barev, jejich působení v dané kombinaci a také dynamika tahů. Má působit jako malířská kompozice. Není to klasický streetartový mural a ani se nebude dělat klasickým nástrojem, jako je sprej. Hravé a abstraktní tvary záměrně ponechávají prostor pro přesný výklad malby na každém kolemjdoucím. Někdo může vidět krajinu, kopce zalité zapadajícím sluncem, někdo hravou kompozici s odkazem na milánskou skupinu Memphis, která bojovala iracionalitou a zářivými barvami proti praktičnosti funkcionalismu,“ popisuje autor tento svůj návrh.

Mezi návrhy, o kterých mohou lidé hlasovat, je obraz připomínající staré jeskynní malby nebo současná abstrakce vytvářená sprejem. Třetím návrhem je obraz složený z fragmentů, které vytváří větší celek, a čtvrtým je obraz s flórou a faunou.

Foto: Praha 11

V návrhu na velkoformátovou malbu se nachází stylizovaní motýli druhu Vanessa cardui (babočka bodláková) a lilie tygří, které mají velmi podobnou vizualitu. Téma vychází z tajemné estetiky mikrosvěta, mimikryckých principů a vizuálních znaků rostlin a okřídleného hmyzu. Skica je inspirovaná dobovými knižními vědeckými ilustracemi, především prací artdecového umělce Eugène Séguye. Oranžovo-červená barevnost se shoduje s barvou metra linky C.

Flóra a fauna. „Naší primární snahou při výběru oslovených umělců bylo proporčně vyvážené zastoupení streetartistů, akademických umělců, žen a mužů různých generací,“ dodala Švarc. „Precizní grafické zpracování se zde potkává se silně koncepčním obrazem a současnou abstrakcí. Jednotlivé návrhy jsou doplněny krátkými texty, obdobně jako v galeriích, aby divák pochopil jejich plný rozměr. Jména jednotlivých autorů jsou v danou chvíli neznámá, aby renomé nepůsobilo jako ovlivňující faktor v anonymní soutěži. Výsledek veřejné ankety, kterou organizuje městská část Prahy 11, určí finální podobu objektu a ukáže, k čemu veřejné oko obyvatel města tíhne nejvíce.“

Foto: Praha 11

Fragmenty celků. V posledním návrhu zatím utajovaný autor nabízí obrazy komponované z fragmentů, které dávají dohromady větší výjev. Autor rozvíjí arcimboldovské téma a ze zdánlivě běžných předmětů staví obličeje v nadživotní velikosti nebo celé postavy. Obraz plný detailů se dá vnímat jako celek nebo také pozorovat zblízka a nacházet zde různé předměty a skryté významy. Tyto koláže se vyznačují výraznou barevností a často se prolínají s texty, které autor zapisuje svojí autorskou abecedou.

Další obdobná velkoplošná díla plánuje město s DPP v projektu Umění pro město do konce letošního roku také u stanic metra Bořislavka, Černý Most, Nové Butovice a Vltavská. Umělce hledá v soutěži MuralartUM 2020. Umělci mohou své návrhy posílat do 23. září.

Reklama

Doporučované