Hlavní obsah

Podívejte se na historicky první výstup čistě ženského týmu do volného vesmíru

Jessica Meirová a Christina Kochová ve volném vesmíru u Mezinárodní vesmírné stanice.Video: NASA

 

Reklama

Americký Národní úřad pro letectví a astronautiku (NASA) dnes zahájil první misi týmu složeného jen z žen. Americké astronautky Christina Kochová a Jessica Meirová mají za úkol vyměnit nefunkční regulátor napájení.

Článek

Jedná se už o 221 výstup do vesmíru (takzvaný spacewalk), ten dnešní je ale specifický: tým je složen pouze z žen. Podle NASA se jedná o historický milník. V podobném duchu se ponese i projekt Artemis, který má za cíl dopravit v roce 2024 na Měsíc první ženu.

Cílem dnešní mise Christiny Kochové a Jessicy Meirové je výměna regulátoru napájení. Ten přestal fungovat a zcela tak zastavil proces výměny baterií. Ty mění astronauti od loňského roku za nové, výkonnější lithium-iontové. Proces výměny bude v případě úspěchu mise pokračovat. NASA doufá, že se tak jejich inženýrům právě ze pomoci astronautek podaří zjistit příčinu závady. Jedná se již o druhou poruchu na tomto zařízení.

Kochová a Meirová se k regulátoru dostanou pomocí robotické paže Canadarm2, kterou obsluhuje velitel Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), ital Luca Parmitano. Jeho americký kolega Andrew Morgan, který vstoupil do výcviku s Kochovou a Meirovou v roce 2013, dohlíží na správnou funkčnost vesmírných skafandrů.

Obě astronautky měly původně vstoupit do vesmíru až za týden právě kvůli výměně baterií. Jejich výstup byl ale přeplánován na dnešek. Kochová výstup do volného vesmíru podnikla již třikrát. Pro Meirovou se jedná o zcela první. Jejich kolegyně, americká astronautka Tracy Dyonová věří, že se podobné operace zcela ženských týmů časem stanou naprosto běžnými.

První výstup týmu složeného jen z žen byl v plánu již v březnu letošního roku. Ten ale neproběhl v důsledku nedostatku skafandrů ve vhodných velikostech: na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se nacházel jen jeden střední velikosti. Druhý, stejně velký, poslala NASA na stanici v říjnu.

Historicky první výstup do volného vesmíru proběhl v roce 1965, kdy ruský astronaut Alexej Leonov opustil mateřskou loď Voschod 2, ke které byl připoután lanem. První ženou byla ruská astronautka Světlana Savitská. Ta v roce 1984 vykročila ze sovětské vesmírné orbitální stanice Saljut 7. Výstupu do volného vesmíru podniklo 14 žen a 213 mužů.

Reklama

Související témata:

Doporučované