Hlavní obsah

Lesníci čelí nejhorší kůrovcové kalamitě v historii

Náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský o kůrovcové kalamitě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku jsou odlesněny desítky kilometrů čtverečních. Lesníci čelí největší kůrovcové kalamitě v historii českých zemí. Podle náměstka ministra životního prostředí Vladimíra Dolejského není boj s kůrovcem vědeckou otázkou, ale organizačním problémem.

Článek

„Každý lesník zná vývojové fáze kůrovce, ví, za kolik dní se z vajíčka stane nový jedinec. Boj s kůrovcem není vědecký problém,“ řekl Dolejský. Pokud lesník přistoupí k včasné asanaci, tedy k ošetření napadeného stromu, aby ho ozdravil, může podle Dolejského s kůrovcem bojovat i jednotlivec a přinejmenším minimalizovat jeho dopady.

Vykácené plochy podle něj nemají být hned osázené hospodářskými dřevinami, zejména pak smrkovou monokulturou. „Obnova by měla být spektrem pionýrských, přípravných dřevin, které po několika letech doplní ty takzvané hospodářské,“ dodal.

Ministerstvo životního prostředí chce kvůli obnově drasticky poškozených lesů uvolnit striktní znění lesního zákona. Na přípravu a obnovení holin chce z výše zmíněných důvodů dát lesníkům více času.

Ke kalamitní kůrovcové situaci se v úterý odpoledne vyjádří také zástupci české vlády. Tiskové konference naplánované na 14:45 se zúčastní premiér v demisi Andrej Babiš, ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec a ministr zemědělství v demisi Jiří Milek.

Reklama

Související témata:

Doporučované