Hlavní obsah

Podle Kyjeva separatisté poblíž Donbasu nedodržují příměří a pálí granátomety

Podle povstalců se příměří v Donbasu dodržuje, podle Kyjeva ne.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Na východě Ukrajiny vstoupilo o půlnoci ukrajinského času (v pátek ve 23:00 SEČ) v platnost příměří dojednané v souvislosti s nadcházejícími novoročními svátky. Podle povstalců je zatím respektováno, ukrajinská strana však už proruské separatisty obvinila, že klid zbraní narušili.

Článek

„Porušení režimu zastavení palby ze strany ozbrojených formací Ukrajiny nebyla zatím zaznamenána. Podle situace k 10:30 (moskevského času – 08:30 SEČ) je režim klidu zbraní dodržován ve všech směrech,” uvedli podle agentury TASS zástupci proruských povstalců ve společném centru pro kontrolu režimu příměří.

Na druhé straně tisková služba ukrajinských sil zapojených do operace na východě země (OOS) v sobotu ráno obvinila povstalce, že příměří už porušili. Na svém facebookovém účtu uvedla, že podle informací k 07:00 (06:00 SEČ) nepřítel střílel z granátometů na ukrajinské pozice u obce Zalizne u města Horlivka.

Příměří bylo dojednáno 27. prosince při videokonferenci podskupiny kontaktní skupiny pro urovnání situace na východě Ukrajiny. Podle agentury TASS jde již o 22. dohodu o klidu zbraní od vypuknutí bojů v Donbasu na jaře 2014. Podle Interfaxu je to už 24. příměří. Ani jedno se v plné míře nedodrželo, z čehož se strany vždy vzájemně obviňovaly. Naposledy byl klid zbraní dohodnut před začátkem nového školního roku.

Ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny si doposud vyžádal životy více než 10 000 lidí.

Reklama

Doporučované