Hlavní obsah

Mayová: Pokud neprojde dohoda, hrozí rozchod bez dohody, nebo ještě hůř – žádný brexit

Britská Dolní sněmovna bude o novém návrhu dohody o brexitu hlasovat v úterý.Video: AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Britská premiérka Theresa Mayová dnes znovu vyzývala poslance Dolní sněmovny, aby při úterním hlasování podpořili její brexitovou dohodu. Jinak podle ní hrozí odchod země z Evropské unie bez dohody, ale i „mnohem větší nebezpečí, že neodejdeme vůbec". Předsedkyně vlády v projevu v severoanglickém městě Stoke-on-Trent zároveň zdůraznila, že se jí podařilo v jednáních s Bruselem dosáhnout nových hodnotných záruk ohledně takzvané irské pojistky. Dolní sněmovnu přitom už v úterý čeká hlasování o návrhu dohody o brexitu.

Článek

Vpodvečer promluvila britská premiérka přímo ve sněmovně, přičemž mimo jiné prohlásila, že skutečnou hrozbou pro celistvost Spojeného království není opatření pro zachování hladkého provozu na irské hranici, ale snahy o odtržení Skotska a sjednocení Irska. Ty by podle Mayové oživil britský odchod z EU bez dohody.

Severoirská pojistka ve stávající dohodě by Británii zajistila mimořádné postavení, uvedla premiérka, přičemž zmínila hladké obchodování s EU a současnou absenci příspěvků do unijního rozpočtu či nutnost dodržovat pravidla jednotného trhu. To je podle Mayové důvod, proč se Brusel bude chtít dlouhodobému uplatňování pojistky vyhnout.

„Ať už jste dříve došli k jakémukoli závěru, podívejte se během následujících 24 hodin na tuto dohodu ještě jednou," vzkázala Mayová poslancům. Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn v reakci prohlásil, že premiérka se při utváření brexitové dohody nikdy nesnažila získat podporu opozice a že její vláda podkopává britskou demokracii. Pokud v úterý brexitová dohoda neprojde, bude podle něj čas na nástup nového kabinetu.

Návrh dohody, který připravili britští a unijní vyjednávači, se v Británii setkává s odporem a očekává se, že v parlamentu neprojde. To by ovšem uvrhlo v nejistotu samotný odchod Británie z EU.

Menšinové vládě Mayové, podporované severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP), naposledy parlament postavil do cesty k hrozícímu brexitu bez dohody novou překážku. Premiérce uložil, aby během tří zasedacích dnů přišla s „plánem B“, pokud bude dohoda odmítnuta.

„Ve Westminsteru jsou tací, kteří by si přáli odložit, nebo dokonce zastavit brexit a kteří k tomu využijí jakýkoli nástroj,“ chystá se dnes říct Mayová v připraveném projevu před továrními dělníky ve Stoke-on-Trent, kde lidé v referendu o budoucnosti Británie v EU v roce 2016 hlasovali většinově pro brexit.

V článku otištěném v nedělníku Sunday Express Mayová napsala, že odmítnutí brexitové dohody s EU by znamenalo porušení důvěry v demokracii. Poslanci by podle ní neměli zklamat voliče, kteří roku 2016 hlasovali ve prospěch brexitu.

EU očekává odsun brexitu

Evropská unie očekává, že Británie požádá o odsunutí termínu brexitu z dosavadního 29. března. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval deník The Guardian, podle kterého by se mohl odchod Británie z EU odložit přinejmenším do července. Irská rozhlasová a televizní stanice RTÉ uvedla, že EU dnes zveřejní dopis se zárukami, které se budou týkat takzvané irské pojistky, jedné z nejvíce sporných součástí dohody o brexitu. Podle The Guardian se Evropská unie tváří v tvář očekávané porážce premiérky Mayové při úterním hlasování připravuje na „technické“ odsunutí brexitu, a to přinejmenším do července.

Vysoce postavený unijní zdroj britskému listu řekl, že v případě, že by britská premiérka EU informovala, že potřebuje více času, aby přesvědčila parlament o dohodě, „nabídneme technické prodloužení až do července“. Podle dalších zdrojů by se mohl v případě potřeby termín brexitu posunout i vícekrát, pokud by se v Británii konaly předčasné volby nebo bylo vypsáno nové referendum o setrvání země v EU.

Reklama

Související témata:

Doporučované