Hlavní obsah

Podle německých socialistů nemá americký velvyslanec v zemi co dělat

Foto: Shutterstock.com

Richard Grenell vyvolal diplomatickou roztržku mezi USA a Německem.

Reklama

Diplomatickou přestřelku mezi Německem a Spojenými státy vyvolaly výroky amerického velvyslance v SRN Richarda Grenella. Konzervativní politik a velký stoupenec Donalda Trumpa se prý chystá posílit evropskou pravici v boji proti elitám.

Článek

Americký diplomat v Německu Richard Grenell v rozhovoru pro ultrapravicový americký server Breitbart News řekl, že „rozhodně chce posílit konzervativce napříč Evropou, jiné lídry“. Lidé podle něj nemohou „dovolit politické třídě, aby určovala před konáním voleb, kdo zvítězí a kdo by měl kandidovat“.

V Německu jeho slova vyvolala tvrdou kritiku. „Evropští občané a občanky si nenechají od Trumpova vazala říkat, jak mají volit. Americký diplomat, který se takto vměšuje do demokratického boje, prostě nemá na svém místě co dělat,“ uvedl místopředseda německé vládní sociální demokracie Thorsten Schäfer-Gümbel.

Němci chtějí vysvětlení

Německá vláda požádala Spojené státy o vysvětlení Grenellových výroků. „Copak jako Američané nemáme právo na svobodu slova?“ reagovala na protesty mluvčí americké diplomacie Heather Nauertová. „Velvyslanci mají právo na vyjádření svého názoru. Jsou zástupci Bílého domu, ať jde o tuto, nebo jinou vládu,“ dodala.

Bývalý předseda SPD Martin Schulz řekl, že se Grenell chová jako pravicově extremistický koloniální důstojník. „Velvyslanci jsou zástupci svých států a ne politických hnutí,“ dodal bývalý předseda Evropského parlamentu Schulz.

Grenell, který je v Berlíně necelý měsíc, nevyvolal svými kontroverzními výroky pozornost v Německu poprvé. Podle magazínu Spiegel například pozval na 13. června do své rezidence rakouského konzervativního kancléře Sebastiana Kurze, což je prý velmi neobvyklé.

Poprask vyvolal Grenell už krátce po svém příjezdu do Německa na počátku května. Na Twitteru tehdy krátce po Trumpově oznámení o vypovězení jaderné dohody s Íránem napsal, že „německé firmy, které působí v Íránu, by měly své obchody okamžitě omezit“. Řada německých politiků reagovala slovy, že tweet byl v rozporu se zvyklostmi, podle kterých by diplomaté neměli své hostitelské zemi nic nařizovat. „Němci rádi naslouchají, příkazy se jim ale nelíbí,“ komentoval Grenellův výrok někdejší německý velvyslanec ve Washingtonu Wolfgang Ischinger.

Reklama

Související témata:

Doporučované