Hlavní obsah

Spojené státy zavedou cla na dovoz hliníku a oceli. Týkají se mimo jiné i EU, ta se proto brání

USA zavedou nová cla na dovoz hliníku a oceli. Postihnou i EU. Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Krok americké vlády označil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker za čistý a jasný protekcionismus a doplnil, že Unie uvalí dodatečná cla na nejrůznější dovoz z USA.

Článek

Spojené státy začnou od pátku uplatňovat cla ve výši 25 procent na ocel a deset procent na hliník také na dovoz z Evropské unie, Kanady a Mexika. Oznámil to americký ministr obchodu Wilbur Ross. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker označil cla za naprosto nepřijatelná. Čtvrteční krok administrativy prezidenta Donalda Trumpa označil za čistý a jasný protekcionismus a doplnil, že Unie uvalí dodatečná cla na nejrůznější dovoz z USA.

Spojené státy zavedly nová cla na ocel a hliník 23. března, která se nejvíce dotkla Číny. Evropská unie, Kanada a Mexiko měly doposud z placení těchto poplatků výjimku. Ross ve čtvrtek uvedl, že jednání s EU sice přineslo pokroky, ty však nebyly dostatečné k prodloužení výjimky. Dodal, že Spojené státy chtějí v rozhovorech pokračovat.

Americké rozhodnutí uvalit cla na dovoz oceli a hliníku z EU nedává podle šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera Unii jinou možnost než řešit věc sporem u Světové obchodní organizace. Té již dříve předložila EU seznam amerických produktů, na které by mohla uvalit vysoká cla jako odvetu za cla na dovoz oceli a hliníku do Spojených států. Na seznamu se nachází například rýže, brusinky, bourbon, kukuřice, arašídová pomazánka či ocelářské výrobky.

Americká cla ohrozí i české podniky, především tuzemské oceláře

V Česku podle Svazu průmyslu a dopravy ohrožují americká cla hlavně tuzemské oceláře, kteří se obávají omezení svého vývozu a přesměrování levné oceli ze třetích zemí z amerického na evropský trh, který je pro ně nejvýznamnější. Například největší české hutní podniky, Třinecké železárny a ArcelorMittal Ostrava, čekají, že jim kvůli zavedení dovozních cel na hliník a ocel klesne prodej některých výrobků do USA. Vzhledem k objemu výroby ale toto množství nebude příliš významné a dosáhne jen jednotek procent.

V případě, že by se cla do USA týkala i dalších komodit, například aut, pocítili by je i čeští výrobci autodílů. Největším obchodním partnerem ČR je totiž Německo, které výrobky finalizuje i z českých subdodávek. A čtvrtina exportu automobilů z celé EU míří právě do USA.

Reklama

Doporučované